Категорія
Життя
Дата

Персональний асистент підприємця. Як ChatGPT допомагає Шимківу, Швець, Жаданову і Севастьянову в роботі та саморозвитку

Денис Жаданов, Софія Швець, Дмитро Шимків, Роман Севастьянов. /Колаж Анна Наконечна

Денис Жаданов, Софія Швець, Дмитро Шимків, Роман Севастьянов. Фото Колаж Анна Наконечна

Порахувати бонуси для команди і зекономити сім днів роботи спеціаліста, виконати 80% роботи з написання холодних листів або написати пісню за 10 хвилин. ChatGPT допомагає підприємцям розвантажити рутину та вчитись новому. Як лідери бізнесу перетворюють штучний інтелект на персонального помічника

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Кінець 2022-го, наближається Новий рік. Член ради правління IT-компанії Readdle Денис Жаданов, 34 вигадує оригінальні привітання для друзів. Подолати творчий ступор допоміг штучний інтелект. «Я підправляв, але він непогано впорався, – каже Жаданов. – Один чи двоє друзів запитали: це зробив ChatGPT?»

Бізнесмени вчаться ефективній співпраці з моделями штучного інтелекту. Співзасновниця сервісу для поліпшення фотографій Let’s Enhance Софія Швець,28 порівнює ChatGPT із контентним інтерном. «Інтернам часто не вистачає контексту, їм треба показати багато прикладів, – пояснює Швець. – Чим більше є інформації, тим краще вони працюють». 

Підприємиця звертається до ChatGPT як до асистента щодня. Разом вони пишуть слогани, вигадують креативні заголовки та аналізують інсайди зустрічей із клієнтами. Написання листів модель ШІ «взяла» на себе на 80%, каже Швець, якій залишається лише дещо виправити їх.

У книжці «Імпровізація: посилення нашої людяності через ШІ» співзасновник соцмережі LinkedIn Рід Гоффман описує власну роботу з ChatGPT. Він дає читачам три поради для використання моделі.

  • Ставтеся до нього, як до студента, який допомагає в дослідженнях, а не як до оракула, який знає все. 
  • Уявляйте себе режисером, а не столяром. ШІ – актор, з якого ви маєте «витягнути» найкращу гру. 
  • Просто спробуйте це.

Як українські підприємці та топи втілюють рекомендації Гоффмана у життя?

з особистого архіву

Співзасновниця сервісу для поліпшення фотографій Let’s Enhance Софія Швець порівнює ChatGPT із контентним інтерном. Фото з особистого архіву

Уроки з вдосконалення. Як ChatGPT допомагає підприємцям у розвитку 

Для Жаданова ChatGPT – кишеньковий коуч. Він радиться з моделлю ШІ у вирішенні особистих питань. «Кажу: дій, як коуч з Erickson Coaching International, – описує Жаданов. – Як ти порадиш мені вирішити проблему?» Можна звернутися до інших шкіл мислення – наприклад, запитати поради в давньогрецьких філософів. У відповідь чат запропонує компіляцію думок античних мислителів.

Жаданов прочитав «Людину в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла кілька років тому. Нещодавно запит на працю австрійського психіатра повернувся. Підприємець попросив ChatGPT пояснити, що автор мав на увазі, говорячи про пошуки сенсу життя у складні часи. «Можна питати, як імплементувати концепт із книги у життя, і чат-бот напише стратегію», – каже Жаданов.

Співзасновник маркетплейсу для пошуку дизайнерів Awesomic Роман Севастьянов,27 консультується з ChatGPT щодо власних постів у соцмережах. Севастьянов просить модель ШІ написати п’ять критичних коментарів до його тексту та іноді змінює його відповідно до порад.  

Ярослав Дебелий

Співзасновник маркетплейсу для пошуку дизайнерів Awesomic Роман Севастьянов консультується з ChatGPT щодо власних постів у соцмережах. Фото Ярослав Дебелий

Жаданов використовує чат-бот для подолання страху порожнього листка. «Коли я писав блог про пошук своїх суперсил, запитував, як написати класний вступ і хороший фінал», – пригадує він. 

ChatGPT багато «читав», тож із ним цікаво говорити про фізику та на філософські теми, повідомляє Севастьянов. Ще він може допомогти вивчити мову програмування, але потрібно бути в контексті завдання – штучний інтелект може помилятись. 

«Якщо ти не розбираєшся в програмуванні, ChatGPT може пояснити, – пояснює Севастьянов. – Але потрібно мати достатню експертність, щоб побачити правильні та неправильні відповіді».

Для президента Київської школи економіки Тимофія Милованова штучний інтелект – тьютор із програмування. Зокрема, він пояснив йому, як звʼязатись із Google через API – програмний інтерфейс пошуковика. «З помилками, але достатньо для того, щоб далі можна було розбиратися самому», – каже Милованов.

ChatGPT також вчить Милованова давати інтервʼю: аналізує його відповіді та вказує на недоліки. «Підказує, що я сильно вдаюся в деталі та забуваю про контекст», – додає президент KSE.

ШІ-колега. Як штучний інтелект допомагає підприємцям працювати

Використання штучного інтелекту оптимізує робочий процес. «Я встигаю більше», – констатує Швець. Автоматизовані завдання звільняють час для стратегічної роботи та дослідження ринку.

ChatGPT позбавляє Милованова зайвої бюрократії та рутинної роботи. Йому потрібно було написати листа до податкової служби США, щоб пояснити, чому він не може надати всі необхідні документи. Штучний інтелект зробив це за лічені хвилини, зекономивши президенту KSE декілька годин.

Робота з текстами – найкращий варіант взаємодії з ChatGPT, переконаний член наглядової ради «Київстар» Дмитро Шимків, 47. Модель штучного інтелекту добре справляється з перекладами чи пошуком помилок.  

Дарниця

Робота з текстами – найкращий варіант взаємодії з ChatGPT, переконаний член наглядової ради «Київстар» Дмитро Шимків. Фото Дарниця

ChatGPT пише трохи формально та роботизовано – не так, як говорять люди, каже Швець. Підприємиця навчила його своєму стилю, «показавши» зразки власного письма. Це корисно під час запуску продукту, коли потрібно писати холодні листи.

У 2020-му Севастьянов використовував GPT-3, щоб заповнити заявку в акселератор Y combinator. Одне із запитань в анкеті – опис стартапу одним реченням. Моделі ШІ показали документи та тексти про компанію, і вона згенерувала понад сотню варіантів, з яких обрали один.

з особистого архіву

Член ради правління IT-компанії Readdle Денис Жаданов вигадував оригінальні привітання для друзів. Подолати творчий ступор допоміг штучний інтелект. «Я підправляв, але він непогано впорався, – каже Жаданов. – Один чи двоє друзів запитали: це зробив ChatGPT?» Фото з особистого архіву

В Awesomic щомісяця підраховують, скільки бонусів мають виплатити кожному з понад 120 працівників. Раніше щонайменше одна людина готувала цей звіт протягом тижня. Нині це робить ШІ, економлячи команді сім днів. За допомогою ChatGPT Севастьянов створив систему, яка підраховує й виплачує гроші спеціалістам. Бот аналізує документи та показує результат підрахунків співзасновнику. Після підтвердження система надсилає повідомлення в банк, і на рахунки працівників надходять кошти. 

Найменш улюблена задача команди Let`s Enhance – підводити підсумки дзвінків і брейнштормів. Зараз розмови транскрибує асистент Otter.ai, а ChatGPT робить резюме зустрічі або занотовує головні інсайти від клієнтів. 

Віджет Open AI у Севастьянова зафіксовано на екрані смартфона. Це перший інструмент, до якого звертається підприємець, коли у нього виникає запитання. «Не штучний інтелект замінить людей, – переконаний він. – Люди, які використовують ШІ, замінять тих, хто не використовує».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні