Категорія
Лідерство
Дата

Як відповісти на запитання «Які ваші очікування щодо зарплати?» Поради від Harvard Business Rewiew

Співбесіда поради зарплата /Shutterstock

Як відповісти на запитання «Яку зарплату ви очікуєте?» Фото Shutterstock

На співбесіді кандидату можуть поставити кілька незручних запитань. Яку зарплату ви очікуєте – одне з них. Як відповісти на нього так, щоб і не занизити собі заробітну плату, і не отримати відкоша через завеликі запити? Harvard Business Rewiew пропонує варіанти відповідей на це запитання, які покажуть вас із найкращого боку. Forbes переказує головне з матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Запитання про очікувану зарплату може збентежити тих, хто проходить співбесіду на свою першу роботу, тільки починає працювати в новій сфері або не знайомий із початковим рівнем зарплати на тій чи іншій посаді.

Але дуже важливо відповісти на це запитання правильно, адже початкова зарплата часто стає відправною точкою для майбутніх рішень про компенсацію ваших зусиль, таких як підвищення чи премії.

Видання Harvard Business Rewiew підготувало стратегії і навіть приклади відповідей на запитання про зарплату, щоб під час наступної співбесіди ви були готові чітко й впевнено сказати, в яку суму оцінюєте свої навички та здібності.

Стратегія №1. Переспрямувати розмову.

Ось два способи зробити це:

Запитайте про бюджет компанії для вашої посади. 

Приклад відповіді: «Я наразі не зовсім розумію, як багато буде у мене обовʼязків, щоб точно оцінити мої зусилля, але добре було б знати ваш бюджет на цю посаду».

Якщо потенційний роботодавець готовий називати цифри і йому чи їй цікаво, чи вони вам підходять, необовʼязково викладати всі карти на стіл. Можна відповісти щось у такому ключі: «Дякую за інформацію. А якби ви мені запропонували цю роботу, ви були б відкриті до перемовин щодо розміру зарплати?»

Поверніться до теми вашої кваліфікації.

Можна сказати щось подібне:

«Я все ще намагаюся зрозуміти усі вимоги до кандидата. Я б хотіла далі поговорити про мою кваліфікацію і чому я підходжу на цю посаду.»

Або:

«Мені незручно відповідати на це запитання, але я радий поговорити про те, як моя підготовка підходить для цієї посади.»

Так, це схоже на ухиляння від відповіді, що може викликати незручність між вами, але ставки надто високі, щоб боятися невеликого дискомфорту.

Видання також радить ознайомитися з законами, які стосуються рекрутингу, адже є запитання, які потенційний роботодавець не має права ставити. Наприклад, у США в багатьох штатах заборонено питати кандидата про його/її нинішню чи попередню зарплату. 

Стратегія №2. Запропонуйте діапазон зарплати

Якщо попередня стратегія не спрацювала і інтервʼюер наполягає на цифрах, запропонуйте діапазон бажаної зарплати. Якщо в оголошенні роботодавець вказує власний діапазон, то, враховуючи свою кваліфікацію і відповідність вимогам до кандидата, називайте свої очікування в зазначених межах. 

Крім того, перед співбесідою можна провести власне дослідження за допомогою таких сайтів, як Glassdoor and Salary.com, які допоможуть визначити мінімальну зарплату для тієї чи іншої позиції. Видання зауважує, що цю мінімальну цифру краще тримати в голові, а не озвучувати інтервʼюеру.

Але навіть такі джерела не завжди точно відображають ситуацію з зарплатами в конкретних містах чи регіонах. Тому було б добре поговорити з людьми на аналогічних посадах у місті, в якому ви плануєте отримати посаду, або навіть зі своїми потенційними колегами, якщо є можливість. Якщо ж ви працюєте з рекрутерами, то можна напряму запитати у них про діапазон зарплати на бажану позицію.

Якщо у вас є бажаний діапазон компенсації за вашу працю, то ось три варіанти того, як його можна подати на співбесіді:

  1. Назвати цифри і пояснити, як ви до них дійшли, розповівши про своє дослідження й вказавши на свої навички та досвід, які роблять вас ідеальним кандидатом на цю посаду.
  2. Зазначити, що зарплата – це лише один із факторів, на який ви зважатимете під час ухвалення рішення про те, чи погоджуватися на цю роботу. Обовʼязково скажіть, що ви хочете знати про інші переваги цієї посади.
  3. Скажіть про свою гнучкість, щоб ваші цифри не здавалися вимогою, а радше початком переговорів. Було б добре дати зрозуміти, що ви з радістю приєднаєтеся до цієї компанії.

Приклад відповіді №1

«Я б хотіла бачити конкурентну зарплату, яка б відображала мою кваліфікацію і досвід. Враховуючи моє дослідження та зазначені вимоги до кандидата, я очікую зарплату в діапазоні від $Х до $Y. Звісно, я відкрита до обговорення деталей усього пакету компенсації, адже зарплата – це лише одна його складова. Особливо мені цікаво більше дізнатися про можливості зростання і підвищення.»

Приклад відповіді №2

«Враховуючи мій досвід у [перерахуйте все, що стосується вимог до кандидата], я очікую отримувати від $X до $Y на наступній посаді. Моє дослідження і розмови з людьми на аналогічних посадах показали, що такий діапазон цілком виправданий. Я знаю, що стану цінним доповненням до вашої команди, і готовий дізнатися більше про ваш бюджет на цю посаду та інші переваги, які пропонує роботодавець.»

Приклад відповіді №3

«Я провела дослідження про рівень зарплати на схожих посадах і зʼясувала, що людина з моїми знаннями і досвідом може розраховувати на зарплату від $X до $Y. Звісно, грошова компенсація – це не все, що для мене важливо. Я б дуже хотіла послухати про тутешні переваги, такі як оплачувана відпустка та інші бонуси. Для мене найважливіше знайти місце, де б я могла максимально проявити себе. Я готова до переговорів про зарплату, якщо посада мені підходить.»

Усі запропоновані варіанти приблизні і мають послужити натхненням для відповіді, яка найкраще підійде саме вам. Додавайте побільше подробиць про свої вміння, навички й досвід, які роблять вас ідеальним кандидатом для бажаної посади.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні