Чому впав курс долара /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Курс долара – на мінімумі з літа 2022-го. Як довго це триватиме? Чотири причини, чому гривні вдалося укріпитися

Shutterstock

У січні-лютому готівковий курс долара був стабільно вище 40 грн/$. Але в останній зимовий тиждень гривня почала міцнішати: сьогодні в обмінниках долар можна купити дешевше 39 грн/$. Чому це відбувається та чи очікувати подальшого зміцнення гривні?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Станом на середину дня 1 березня середній курс купівлі-продажу долара в банках, обмінниках і на чорному ринку знизився до 38,63-38,9 грн/$, за даними порталу «Мінфін». Це найнижчий курс долара з середини літа 2022-го. Протягом лютого долар у роздробі подешевшав майже на 1,5 грн. З початку цього року ревальвація гривні перевищує 3,5%.

Ця тенденція суперечить діловим очікуванням бізнесу. Згідно з опитуванням, яке щоквартально проводить НБУ, наприкінці минулого року бізнес орієнтувався на посилення девальвації в середньому до 42,59 грн/$ на кінець 2023-го. 

При цьому радикальних змін на валютному ринку поки не відбувалося, йдеться в аналітичній записці компанії ICU від 27 лютого. НБУ, як і раніше, активно продає валюту з резервів, а попит на валюту з боку населення все ще перевищує продажі, зазначають аналітики ICU.

Forbes поспілкувався з учасниками фінансового ринку та виділив чотири причини, чому валютний ринок рухається в сторону укріплення гривні. Як довго це триватиме?

Причина №1. Новини про війну, МВФ і фіксований курс

Побоювання щодо ймовірної ескалації вторгнення чи масованих ракетних обстрілів на річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну не справдились, і це зменшило напругу серед громадян та бізнесу. «Спостерігаємо відновлення продажу валюти, котра притримувалась в очікуванні загострення безпекових ризиків», – йдеться в письмовому коментарі аналітиків Райффайзен Банку. 

В останній повний тиждень лютого клієнти банків-юрособи дійсно продали більше валюти, ніж купили, констатується у звіті ICU.

Додатковою позитивною новиною міг стати візит до Києва директорки МВФ Кристаліни Георгієвої, що дав неформальний старт перемовинам щодо повноцінної програми фінансування України на $15 млрд. «Ринок відчував ефект від новин, що Україна цьогоріч може розраховувати на достатню фінансову підтримку світової спільноти», – коментує керівник служби продажу казначейських продуктів Банку «Авангард» Юрій Крохмаль.

Інший позитивний сигнал – топкерівники НБУ зберігають риторику про збереження найближчим часом режиму фіксованого курсу гривні на рівні 36,6 грн/$, додає Крохмаль.

Про це в інтервʼю Forbes наприкінці минулого року говорив голова Нацбанку Андрій Пишний. Також під час останньої дискусії членів комітету з монетарної політики НБУ, що відбулася у січні, підкреслювалось, що фіксований курс, разом з адміністративними обмеженнями та інтервенціями НБУ став основним фактором стабілізації девальваційних та інфляційних очікувань. 

Причина №2. Вплив держбюджету та рішення НБУ

Окрім непоганих новин, ближче до кінця зими на курс перестав впливати і негативний фактор – значні витрати держбюджету, що зазвичай виконуються в кінці кожного року, каже керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

«В кінці грудня витрати бюджету були шаленими. Як правило, частина цих коштів переходить в долар протягом кількох місяців, – пояснює він. – Зараз цей навіс гривні, очевидно, вичерпався».

Ще один важливий чинник – зменшення загальної гривневої ліквідності в системі через нещодавнє підвищення Нацбанком нормативу обов’язкового резервування. З 10 лютого НБУ збільшив норматив формування банками обовʼязкових резервів у гривні за коштами на вимогу з 0% до 2%, в інвалюті – з 10% до 12%.

За оцінками НБУ, через нові вимоги банки повинні досформувати резервів на 24 млрд грн. На думку аналітиків Райффайзен Банку, це зменшило тиск на готівковий валютний ринок.

Причина №3. Депозити за курсом НБУ допомогли

На користь гривні грає і фактична відустність дефіциту валюти. Каси банків мають достатню кількість готівкової валюти.

Окрім цього, гривню підтримує і можливість придбання валюти за офіційним курсом під депозит, говорить Крохмаль. За рахунок цього інструменту попит на готівкову валюту знизився. З іншого боку, це періодично збільшує пропозицію – коли такі депозити погашаються, пояснює Крохмаль (клієнти банків можуть зняти валюту готівкою і обміняти її у роздробі).

За оцінкою Паращія з Concorde Capital, фізособи відкрили таких депозитів на кількасот мільйонів доларів. За даними НБУ, залишки коштів на рахунках громадян під купівлю валюти у період з 1 листопада 2022-го по 27 лютого 2023-го щотижня збільшувалися в середньому на $43 млн.

У коментарі Райффайзен Банку теж повідомляється про збільшення обсягів арбітражних операцій (коли клієнт продає валюту за більш високим курсом, ніж купив) через продаж валюти, отриманої після погашення тримісячних депозитів.

Причина №4. Аграрії починають посівну та продають валюту

Чим пояснити більш різке укріплення гривні протягом останніх днів лютого? Ймовірно, це пов’язано із початком посівної кампанії, для якої агровиробникам потрібні кошти у гривні, припускає Крохмаль із Банку «Аванград».

Про додатковий попит на гривню серед аграріїв напередодні посівної говорить і Паращій із Concorde Capital. Це відбувається на фоні збільшення валютної виручки завдяки хорошій динаміці з експорту зернових, додає він.

Обидва фактори є сезонними. Але за рівних умов, подальше зміцнення гривні може тривати і надалі – поки йде посівна і закупівля необхідних для цього товарів, прогнозує Крохмаль.

Чи буде долар дешевшати у більш тривалій перспективі? Суттєвих факторів для цього немає, вважає фінансовий аналітик Іван Угляниця. Одна з причин – очікувано гірший перформанс агросектору цього року. «Посівні площі сильно менші через окупацію та бойові дії, – говорить Угляниця. – Агробізнес зменшує посіви навіть на неокупованих землях».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні