Категорія
Новини
Дата

ЄС виділив €5 млрд на збільшення постачання водню для диверсифікації джерел енергії

Європейський Союз схвалив державну підтримку свого другого водневого проєкту в розмірі €5,2 млрд з метою диверсифікації джерел енергії та зниження залежності від природного газу, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська комісія заявила у середу, що ці кошти, мають додатково залучити €7 млрд приватних інвестицій та стимулювати дослідження та будівництво транспортної інфраструктури.
  • У рамках фінансування 29 підприємств, включаючи стартапи, які здійснюють свою діяльність в одній чи кількох країнах ЄС, візьмуть участь у 35 проєктах, йдеться у повідомленні комісії.
  • Проєкти покликані «збільшити постачання відновлюваного та низьковуглецевого водню, тим самим знизивши залежність від постачання природного газу».
  • «Розробка технологій низьковуглецевого і, зокрема, зеленого водню, а також створення необхідної інфраструктури для його впровадження, зроблять нас ще на один крок ближче до перетворення Європи на перший кліматично-нейтральний континент до 2050 року», – заявила Європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.
  • За словами уповноваженого з внутрішніх ринків Тьєррі Бретона, водень є ключем до переходу Європи до зеленої енергетики.

Контекст

Європейська комісія оприлюднила в середу, 14 вересня, план ЄС щодо стримування стрибка цін на енергоносії, що вдарило по Європі після вторгнення Росії в Україну. Президент ЄК Урсула Фон дер Ляйєн, чиї пропозиції допомогти європейським домогосподарствам та компаніям включають зняття надприбутків енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії по всьому блоку, наголосила, що блок також працює над захистом домогосподарств та підприємств. За її словами, ЄК запропонує заходи від обмеження доходів виробників електроенергії до примусу компаній, що працюють на викопному паливі, ділитися прибутком, який вони отримують від різкого зростання цін на енергію.

Дуже холодна зима у північній півкулі, ймовірно, посилить конкуренцію за морські перевезення скрапленого природного газу з огляду на критичну роль палива в опаленні, що може призвести до зростання цін.

Прогнози Goldman Sachs щодо вищих цін наступного року частково залежать від вищого, ніж очікувалося, попиту через втручання уряду у захист будинків та підприємств.

Європі також доведеться поповнити запаси після зими, потенційно взагалі без російського експорту, на відміну перших шести місяців цього року.

У пʼятницю оптовий газ торгувався приблизно по €185 за МВт·год. Це майже втричі більше, ніж рік тому, і більш ніж удвічі більше, ніж на початку червня, коли Москва почала обмежувати постачання «Північного потоку». Проте він знизився більш ніж на 45% порівняно з рекордно високим рівнем закриття 26 серпня і повернувся до рівнів кінця липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні