Україна здійснила тестовий імпорт електроенергії з Румунії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна здійснила тестовий імпорт електроенергії з Румунії

Shutterstock

Державний енерготрейдер «Енергетична компанія України» у тестовому режимі імпортував електроенергію з Румунії, повідомила пресслужба компанії. Раніше ЕКУ здійснила тести імпорту зі Словаччини.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, енерготрейдер у неділю, 27 листопада, імпортував некомерційні обсяги електроенергії потужністю 1 МВт протягом двох годин (о 9.00 та 14.00).
  • Право імпортувати електроенергію компанія придбала на аукціоні НЕК «Укренерго» 24 листопада.
  • У компанії зазначили, що імпорт електроенергії може стати додатковим інструментом стабілізації енергосистеми України. Тестові поставки потрібні для перевірки технічної можливості імпорту електроенергії з Європи у разі необхідності.
  • Попередні тести імпорту електроенергії ЕКУ здійснив зі Словаччини 27 жовтня та 19 листопада.

Контекст

У жовтні Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Європейський Союз готовий постачати електроенергію Україні у випадку дефіциту. Про це в інтервʼю УНІАН повідомила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон. За її словами, наразі є необхідні передумови для того, щоб ЄС постачав електроенергію до України.І перший крок був зроблений ще в березні, коли за два тижні були синхронізовані українська енергомережа з мережею континентальної Європи.

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

«Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання», – йдеться в заяві Міністерства енергетики.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Усе через зниження частоти в енергосистемі України.

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а і на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні