Як Україні не виростити нову когорту олігархів, які будуть «живитися» іноземною допомогою. Аналіз Bloomberg /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Як Україні не виростити нову когорту олігархів, які будуть «живитися» іноземною допомогою. Аналіз Bloomberg

Getty Images

Війна закінчиться і настане час післявоєнної відбудови України. Чи стане щось на заваді безпеки іноземних інвестицій і траншів міжнародних фінансових установ? Bloomberg разом із різними експертами розмірковує про реформи в Україні та їх вплив на ситуацію в країні. Forbes обрав головне з матеріалу

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Антиолігархічний» закон президента України Володимира Зеленського і повномасштабне вторгнення негативно вплинули на становище і статки українських олігархів. Зменшення впливу людей, які так довго втілювали у собі ендемічну корупцію в Україні, відбулося саме вчасно, пише Bloomberg.

Поточна фінансова підтримка побитої війною держави, а також післявоєнна відбудова, залежать від іноземної фінансової підтримки, а провал із забезпеченням прозорості усіх фінансових структур може поставити цю допомогу під загрозу. Згідно із грудневим звітом МВФ, повторне закріплення в країні «інтересів олігархів» становить високий ризик для внутрішніх реформ і майбутнього іноземного фінансування.

Нові олігархи і реформи

Видання пише, що існує занепокоєння, що коктейль із корупції і політичних ігор, який отруює країну протягом усіх років незалежності, може допомогти відновити вплив олігархів.

Bloomberg поговорив щодо цього із Валерією Гонтаревою, ексголовою Нацбанку України, яка закрила понад 80 комерційних банків, що видавали пожиттєві кредити своїм власникам. Колишня чиновниця, яка нині викладає у Лондонській школі економіки, каже, що донори бояться не старих олігархів, а нових, які будуть «живитися» за рахунок плану Маршалла для України.

Багато залежить від подальшого усунення умов для появи нових олігархів в Україні навіть під час воєнного стану. За словами знайомого із обговоренням європейського дипломата, ключові союзники України у «Великій сімці» тиснуть на київський уряд, щоб той відновив програму реформ вже зараз.

Гонтарева впевнена: «Любов до України повинна бути із умовами, а фінансову допомогу потрібно привʼязувати до прогресу із реформами».

Новий чотирирічний пакет допомоги від МВФ у $15,6 млрд розбивається на дві фази, але реформи вимагаються лише для другої фази, що настає за 12–18 місяців після початку програми.

Парадокс у тому, що Україні все ж знадобиться допомога законослухняних олігархів. За словами Гонтаревої, Україні буде вигідніше, якщо такі люди, як Рінат Ахметов, реінвестують свої гроші в Україні, а не переведуть їх у безпечніші ринки за кордоном.

Втім, не можна забувати про те, що діяльність олігархів не сприяла залученню іноземних інвестицій і формуванню здорової конкуренції в Україні. Український ВВП на душу населення почав відставати від сусідніх: дані Світового банку показують, що після розпаду СРСР цей показник в України був на 50% вищий, ніж у Польщі, але у 2020-му він був уже втричі менший за польський.

«З одного боку, війна – це криза, але з іншого – це чудова нагода реформувати Україну, – вважає колишній премʼєр Арсеній Яценюк. – Не думаю, що стара Україна – це життєздатна модель, навіть та, що була в 2014–2022 роках».

Україна демонструє тенденції до покращення: у щорічному рейтингу сприйняття корупції від Transparency International Україна піднялася із 142-го місця (2013 рік) на 116-те сьогодні. Було сформовано нові суди та прокуратуру для справ про корупцію, але результати таких реформ неоднозначні. Згідно із рейтингом Transparency International, Україна залишається найбільш корумпованою країною Європи після Росії.

Валерія Гонтарева /прес-центр НБУ

Валерія Гонтарева: «Благодійна діяльність під час війни зробила Ріната Ахметова кимось на кшталт героя. Ніколи не думала, що колись скажу таке про нього» Фото прес-центр НБУ

Все ще не реформували судову і податкову системи, плюс так і не провели цифровізацію державних послуг і процедур, що забезпечило б прозорість в країні. Без цього урядова корупція і надалі може отруювати майбутнє України.

«Потік грошей на реконструкцію потрібно контролювати (донорам), хоч і не завжди буде така можливість, – каже Франсіс Маліж, керівний директор фінансових установ у Європейському банку реконструкції і розвитку. – Гляньте, що стало із грошима, які витратили на Афганістан та Ірак».

Надія на європейські ринки

Багато що буде залежати від доступу України до європейських ринків, адже без російського ринку Україна не зможе підтримувати себе роботою лише на власний, надто малий ринок. За даними Світового банку, ВВП України із її 40-мільйонним населенням у 2021-му становив $200 млрд, що менше, ніж у Нової Зеландії, у якої населення – 5 млн.

За словами європейського дипломата, який попросив Bloomberg не називати його прізвища, ЄС, ймовірно, продовжить безмитну торгівлю для України, хоч і знову на обмежений термін.

Сергій Ніколайчук, заступник голови Нацбанку, теж бачить майбутнє України у тісних звʼязках із Європою.

Україна стає більш централізованою і мілітаризованою державою. Частка державних адміністрації і безпекового сектору в економіці виросла після вторгнення Росії у 2014-му до 6,5% у 2018–2021 роках з 4,4% у 2010–2013-х, розповів Ніколайчук. Даних після повномасштабного вторгнення немає, але очевидно, що цей показник «суттєво» виріс, каже чиновник.

Деякі критики починають перейматися, що методи Зеленського зібʼють Україну зі шляху післявоєнної лібералізації. Низка великих компаній, таких як «Укрнафта» і «Укртатнафта», перейшла під контроль держави, а «антиолігархічний» закон, вважає дехто, може обмежити ЗМІ, призвести до зловживання політичною владою і провалу реформ держустанов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні