Категорія
Гроші
Дата

Наслідки енерготерору Росії та стрімке сповільнення інфляції. Що відбувається з економікою України? Аналітик Олексій Блінов підбиває підсумки початку року

Розвалити українську економіку через обстріли енергосистеми Росії не вдалося. За підсумками 2022 року, реальний ВВП України впав значно менше, ніж очікували – на 29–29,5%, тоді як вересневий консенсус-прогноз спаду становив 34,5%. 

Що вплинуло на такий результат, чому гривня укріпилася, а інфляція сповільнилася, пояснює у щомісячному економічному огляді Олексій Блінов, головний аналітик Sense Bank 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Загальна зміна ВВП

Держстат оприлюднив показник динаміки реального ВВП України за IV квартал 2022 року. За традицією воєнного часу, замість детальної статистики маємо тільки показник загальної зміни, у цей період він становив «лише» 31,4% у реальному річному вимірі (після 37,2% у найбільш проблемному ІІ кварталі та 30,8% у «стабілізаційному» ІІІ кварталі 2022-го). Це додатково підтверджує, що вплив обстрілів Росією української енергетичної мережі на економічну активність України був дуже обмеженим (найбільші відключення електроенергії припали на кінець листопада – грудень 2022-го).  

Невідомо, як державна статистика остаточно врахує врожай кукурудзи 2022 року, який фактично було зібрано у 2023-му. У І кварталі 2023 року буде зібрано 6 млн т кукурудзи із загального врожаю у 27 млн т. З погляду загальних підходів до статистики, це мають відобразити у ВВП 2023 року, проте міг взяти гору і традиційний підхід до втискання всього сезону збирання врожаю в один календарний рік. 

Цей статистичний нюанс ніяк не заперечує факт, що у 2022 році українська економіка впала значно менше, ніж очікували. За оцінками аналітиків Sense Bank, оприлюднений показник ВВП за IV квартал означає скорочення реального ВВП за підсумками року на 29–29,5%. 

Для порівняння, ще у вересні 2022 року консенсус-прогноз спаду становив 34,5%, з діапазоном очікувань від 30% до 45%.

Посівна, яка розгортається в Україні 

Ключова ознака посівної – це не тільки весняне сонце, а й посилення гривні на готівковому ринку, яке ми спостерігаємо останні тижні: з початку року гривня укріпилася майже на 5% (у січні долар США коштував приблизно 40 грн, зараз його можна придбати за трішки більше ніж 38 грн).

Цікавий факт: прогнозовані під посів ярих культур площі сумарно на 1% вищі за торішні. Відбувається передбачувана зміна в структурі посівів: аграрії переходять від кукурудзи (прогнозоване зменшення площ на 4,4%) до більш маржинальних олійних культур: соняшнику (+3,5%) та сої (+10,6%). На 10,9% можуть збільшитися площі під цукровий буряк.

Міністерство аграрної політики та продовольства, Sense Bank, інфографіка - Forbes Ukraine

Міністерство аграрної політики та продовольства, Sense Bank, інфографіка - Forbes Ukraine

Підсумки енерготерору РФ

За оцінками аналітиків Sense Bank, у лютому 2023-го вплив атак Росії на перебої з енергопостачанням підприємств повернувся до масштабів жовтня 2022 року, тобто був незначним (за винятком регіональних блекаутів, як, наприклад, в Одесі). Весною споживання електроенергії скоротиться, і балансувати систему стане ще простіше. Знеструмити українську економіку не вдалося.

Незламність авторинку

Автомобільний ринок України продемонстрував цікаві тенденції незламності. У січні-лютому 2023 року в Україні продалося 6700 нових легкових автомобілів, що на 37% менше за торішній показник. Такий спад прогнозований, оскільки продажі досі здебільшого порівнюються з довоєнними показниками (проте це значне сповільнення, порівняно зі спадом на 63% в ІV кварталі 2022 року). 

Найпомітніший тренд – розшарування динаміки у сегментах. Середній темп зростання продажів преміум-марок у січні-лютому становив 35%. Це вже давня традиція: ринок преміальних авто виходить з економічної кризи жвавіше за країну загалом.   

Асоціація «Укравтопром», Sense Bank, інфографіка - Forbes Ukraine

Асоціація «Укравтопром», Sense Bank, інфографіка - Forbes Ukraine

Весняна інфляція

Ключовою економічною тенденцією цієї весни буде стрімке сповільнення інфляції. У лютому динаміка Індексу споживчих цін (ІСЦ) у річному вимірі сповільнилася із 26% до 24,9%. Це тільки початок, зараз із річного показника інфляції буде виходити торішній шок, зумовлений повномасштабним вторгненням Росії в Україну. 

Аналітики Sense Bank очікують, що вже у квітні динаміка ІСЦ сповільниться до менш як 20%, а у червні – до менш як 15%.

З одного боку, перехід інфляції до такого рівня неминуче порушує питання про актуальність облікової ставки Нацбанку у розмірі 25% річних. 

З іншого – у ІІ півріччі 2023 року цілком імовірне певне прискорення інфляції. Тому зниження облікової ставки варто очікувати вже у І півріччі 2023-го, але, найімовірніше, це відбуватиметься дуже обережно.

Приклад інфляції нагадує про важливість тверезого погляду на багато економічних показників цієї весни. Наприклад, динаміка у річному вимірі може технічно демонструвати шалені темпи зростання – особливо для березня-квітня, коли у ці місяці торік провал був найсильнішим. 

Будь-які обсяги економічної активності цієї весни варто додатково звіряти із показниками довоєнного 2021 року за відповідний період, аби не стати жертвою оманливого порівняння із прірвою.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні