З 1 квітня українці можуть придбати ліки в аптеках за допомогою е-рецептів /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Німесил «за папірцем». Електронні рецепти на ліки налякали українців – черги в аптеки на сотні метрів. Чому виникла паніка там, де її, ніби, не мало бути

4 хв читання

З 1 квітня українці можуть придбати ліки в аптеках за допомогою е-рецептів Фото Getty Images

З 1 квітня українці можуть придбати ліки в аптеках ще й за допомогою електронних рецептів. Хоч ця ініціатива має на меті позитивно вплинути на життя людей, вона викликала паніку. В чому проблема?

«Як пояснити пацієнту, чому я не можу продати йому «Німесил» без рецепта? Навряд чи хтось хоче записуватися до лікаря, чекати на прийом, щоб отримати рецепт», – розповідає Forbes співвласник і генеральний директор мережі аптек DS Олег Нікулішин. 

31 березня у країні почався ажіотаж у аптеках. Українці масово скуповували ліки, які, на їхню думку, останній день «продавалися без рецепта». Через це сайти онлайн-сервісу Tabletki.ua і аптечного холдингу АНЦ працювали з перебоями.

«Були великі черги. Більшість клієнтів купували ліки «про запас», – каже керівниця відділу соціальних проектів АНЦ Оксана Мільченкова. У Києві спостерігається ажіотаж, в Ужгороді, на Волині, у Львові – частково, каже Нікулішин із мережі DS. Переважно купують знеболювальні та протизапальні препарати, додають у пресслужбі мережі «Аптека Доброго дня» у відповідь на запит Forbes.

Що налякало українців? З 1 квітня рецептурні ліки можна придбати не тільки за паперовим, а й за електронним рецептом. «Списку ліків, які можна придбати лише за рецептом, ми не розширювали», – говорить Forbes міністр охорони здоров`я України Віктор Ляшко. 

МОЗ та аптеки намагалися пояснити пацієнтам, у чому суть нововведення. Зрозуміли не всі. Деякі українці вирішили закупитися такими ліками, як наприклад, «Німесил», «Постінор», «L-тироксин». Однак вони й до 1 квітня продавалися в аптеках за рецептом, додає Віктор Ляшко. 

Чому так сталося і що зміниться у випадку використання е-рецепта? 

Як отримати е-рецепт: інструкція від МОЗ /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Як отримати е-рецепт: інструкція від МОЗ

1. Пацієнт звертається до лікаря. Якщо для лікування потрібні рецептурні ліки, пацієнт обирає тип рецепту – паперовий чи електронний. 

2. Якщо пацієнт обрав е-рецепт, лікар реєструє його в Електронній системі охорони здоров`я (ЕСОЗ) та прописує рецепт. У ньому лікар вказує дозування, тривалість прийому та активну речовину. 

3. Пацієнт отримує SMS-повідомлення з номером електронного рецепта і кодом для його погашення. 

4. В аптеці пацієнт повідомляє фармацевту номер рецепта та код. 

5. Фармацевт пропонує пацієнту наявні лікарські засоби, які містять активну речовину, призначену лікарем. 

6. Придбати ліки за е-рецептом в аптеці можна протягом 10 днів. 

Уявний рецепт

Запуск електронних рецептів в Україні пройшов у кілька етапів. На початку 2022 року за е-рецептом можна було купувати антибіотики, потім – наркотичні ліки.

«В очікуванні впровадження електронного рецепта на антибіотики частина пацієнтів вирішила придбати ці препарати про запас, – каже директор «Агентства медичного маркетингу» Юрій Чортков. – Пацієнти вирішили, що з 1 серпня буде складніше їх купувати. У результаті, у деяких аптеках навіть спостерігався дефіцит антибіотиків. Їх змітають із полиць».

Тепер отримати електронний рецепт від лікаря можна на всі рецептурні ліки. Паралельно з цим продовжують діяти й паперові рецепти. 

Наприклад, на такі препарати, як «Німесил» і «Постінор», і раніше вимагався паперовий рецепт. Однак аптеки їх продавали без рецепта, розповіли Forbes менеджери двух аптечних мереж. 

Рецепти популярних препаратів не повинні були суворо обліковуватися, каже співвласник мережі аптек DS Олег Нікулішин. Паперові рецепти на ці ліки не зберігалися в аптеці, каже підприємець. З 1 квітня аптеки DS відпускатимуть визначені ліки вже за рецептами, обіцяє Нікулішин. 

Контролювати обіг ліків мала б Держлікслужба. За продаж ліків без рецепта передбачені штрафи для аптек. За перше порушення призначається штраф від 850 грн до 1700 грн, за повторне – від 1700 грн до 3400 грн. 

Пацієнт може отримати е-рецепт на всі ліки, які й раніше надавалися за паперовим рецептом, навіть дистанційно, каже міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко. На його думку, завдяки е-рецепту зменшиться кількість випадків самолікування серед українців. 

Навіщо Україні е-рецепт

Електронні рецепти зменшать ризик помилок, які виникають при ручному написанні рецептів на папері, каже Оксана Мільченкова з АНЦ. Також зменшиться час, необхідний для обробки рецептів, відповідно черги стануть меншими. 

Е-рецепт позитивно вплине на пацієнтів із хронічними хворобами, каже завідувачка педіатричного відділення мережі клінік «Добробут» Анна Сєрова. «Такі рецепти можуть діяти понад місяць. Наприклад, для гіпертонічного хворого препарати від високого тиску виписуються пожиттєво», – додає вона. 

Облік ліків мусить бути регульованим – це одна з вимог переходу України до стандартів Європейського Союзу, говорить консультантка благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Завадська. «Якщо людина приймає некоректні ліки та бесконтрольно – то це наносить їй шкоду», – додає Завадська. 

Для нас суттєвих змін через е-рецепти не буде, розповіли Forbes CEO мережі аптек «Подорожник» Тарас Коляда та комерційний директор «Аптеки Доброго дня» Костянтин Холявчук. Вони кажуть, що їхні мережі вже частково працювали з е-рецептами. 

Водночас проблеми можуть виникнути через лікарів, у яких немає електронного цифрового підпису, каже співвласник мережі аптек DS Олег Нікулішин. Коли МОЗ впровадив е-рецепт на антибіотики, лише 7-8% лікарів його використовували, наводить приклад підприємець. 

Е-рецепти виписуються в Електронній системі охорони здоров`я. «Коли багато лікарів заходять у систему, це її перевантажує й вона підвисає, описує труднощі роботи Анна Сєрова з «Добробуту». Однак, добре, що під час перехідного періоду ми можемо виписати пацієнту паперовий рецепт, каже лікарка. 

Міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко поки не називає строків, коли Україна повністю перейде на е-рецепти. «Думаю, що на час воєнного стану у нас в обігу будуть і паперові, і електронні рецепти», – говорить Завадська з БО «Пацієнти України». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні