Категорія
Новини
Дата

РНБО готова перейти до практичної роботи щодо реєстру олігархів — Данілов

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) готова до практичної роботи щодо реєстру олігархів, критерії залишаються чинними. Про це сказав секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов в інтервʼю Forbes. Напередодні Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Данілова, робота над реєстром олігархів не припинялася. РНБО чекала на указ президента щодо затвердження положення щодо реєстру, щоб перейти до практичної роботи. Напередодні, 29 червня, президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила Рада національної безпеки та оборони.
  • Критерії до визначення олігархів і внесення їх в реєстр залишилися незмінними. На ситуацію не впливає також те, що українські телеканали транслюють Інформаційний марафон «Єдині новини». «Людина або є власником телеканалу, або ні. Якщо людина володіє медіа, вона підпадає під дію закону, незважаючи на те, чи транслює це медіа марафон», — пояснив Данілов.
  • Дані про медіаактиви повинна надати Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення. Дані щодо монополії – Антимонопольний комітет. «Інша справа, що могли змінитися обставини. Ми працюємо з документами актуальними на сьогодні», — каже секретар РНБО. Наприклад, Рінат Ахметов втратив значну частину активів у Маріуполі та Донецькій області.
  • «Це рішення [про включення до реєстру олігархів] не буде прийматися одномоментно – ми повинні попередити людину, запросити її на засідання, вислухати її пояснення», — розповів Данілов.
  • Доповнено. «Запущено механізм формування Реєстру олігархів. Президент Зеленський затвердив положення (указ президента від 29.06.2022), яке встановлює порядок формування та ведення реєстру», - написав Данілов у твіттері в четвер.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку буде заборонено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

В РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

Президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила Рада національної безпеки та оборони. Відповідний указ від 29 червня опублікований на сайті Офісу президента. Положення визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів. Зазначається, що реєстр ведеться в електронній формі та може створюватись і вводитись в експлуатацію поетапно, зокрема модульно, відповідно до пріоритетності завдань та доступності ресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні