Категорія
Новини
Дата

Найбільші економіки Європи зростають, оскільки сектор послуг компенсує спад виробництва

У двох найбільших економіках єврозони спостерігається найсильніше зростання приватного сектору за 10 місяців, при цьому стабільність у сфері послуг компенсує спад в обробній промисловості, пише Bloomberg. Індекс менеджерів із закупівель S&P Global у Німеччині зріс до 52,6 у березні, французький показник підскочив до 54.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Однак виробничі показники для обох країн залишалися явно нижчими від порога в 50, який відокремлює скорочення від зростання, особливо у важкій промисловості Німеччини.
  • «Сектору зараз не вистачає імпульсу, кількість нових замовлень продовжує знижуватися на тлі періоду обережності серед клієнтів і надлишкового рівня запасів», – сказав Філ Сміт з S&P Global. 
  • Зазначається, що загалом «німецька економіка зробила ще один невеликий крок у правильному напрямі у березні».
  • Раніше цього тижня радники канцлера Олафа Шольца заявили, що Німеччина уникне щорічного скорочення у 2023 році, а Центральний банк Франції переглянув свої прогнози зростання на рік у бік підвищення.
  • «Березневе дослідження показало найсильніше поліпшення економіки Франції з травня 2022 року і перше зростання нових замовлень із середини минулого року», – сказав Джо Хейс, старший економіст S&P Global.
  • За прогнозами, дані індексу ділової активностіPMI для єврозони та Великої Британії пізніше, у пʼятницю, 24 березня, покажуть зростання обох економік, тоді як показник США, ймовірно, буде нижчим за 50.
  • Раніше дані показали, що активність у секторі послуг Японії досягла найвищого рівня майже за десятиліття, оскільки повернення китайських туристів збільшило попит.

Контекст

У листопаді Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік. Комісія вважала, що зростання цін тепер складе в середньому 8,5% цього року і 6,1% у 2023-му. Обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні, у 2023 році Єврокомісія прогнозувала зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.

16 березня Європейський центральний банк підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів, як і обіцяв, ігноруючи хаос на фінансових ринках і заклики інвесторів згорнути жорсту політику принаймні до стабілізації настроїв, пише Bloomberg. Депозитну ставку підвищено до 3% з 2,5%, як і очікували економісти.

Європейська комісія прогнозує, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили свій прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні