Категорія
Гроші
Дата

З 1 січня застрахувати бізнес в Україні від «прильотів» зможуть не лише іноземні інвестори, а й локальні. Міністерка економіки Юлія Свириденко розповідає, як працюватиме механізм

З 1 січня застрахувати бізнес в Україні від «прильотів» зможуть не лише іноземні інвестори, а й локальні. /Getty Images

З 1 січня застрахувати бізнес в Україні від «прильотів» зможуть не лише іноземні інвестори, а й локальні. Фото Getty Images

У 2024 році Експортно-кредитне агентство (ЕКА) зможе страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні. За законопроєкт №9015, який розширює мандат агентства, на пленарному засіданні Верховної Ради 22 листопада проголосувало 242 народні депутати. Міністерка економіки України Юлія Свириденко розповідає, що передбачає закон та які можливості він відкриває для відновлення та розбудови України.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9015 щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків. Після 1 січня 2024 року, коли закон набере чинності, він розширить повноваження ЕКА, яке вже зараз страхує та перестраховує експортні кредити, зовнішньоекономічні договори.

Агентство зможе страхувати та перестраховувати від воєнних ризиків прямі інвестиції українських та іноземних компаній в Україну. А також інвестиційні кредити на створення підприємств та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту українських товарів, робіт та послуг. 

Ми у Міністерстві економіки сподіваємось, що законопроєкт сприятиме залученню внутрішніх інвестицій, а також підтримці стійкості та адаптивності економіки до викликів війни. Підприємці активніше відновлюватимуть або розширятимуть виробництва і створюватимуть нові робочі місця. І, як наслідок, бюджети усіх рівнів отримають додаткові надходження від сплати ними податків. 

Українські компанії врешті отримають дієвий механізм страхування інвестицій. У той час, коли для іноземних інвесторів було доступне страхування воєнних ризиків від Багатостороннього агентства гарантій інвестицій MIGA та Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку DFС, українські бізнеси мали обмеженіші ресурси. Це рішення відновить справедливість. 

Що передбачає закон 

Законопроєкт №9015 розширює мандат ЕКА:

1. Агентство зможе страхувати та перестраховувати прямі інвестиції від ризиків, що можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями або тероризмом.

Якщо український інвестор хоче інвестувати в межах України або залучає інвестиційний кредит, він зможе звернутися безпосередньо до ЕКА й оформити відповідне страхування.

Страхування стосується покриття збитків унаслідок настання політичних та воєнних ризиків, які можуть вплинути на життєздатність інвестиції та призвести до великих фінансових втрат, а також тільки інвестицій на створення експортного потенціалу.

Закон є необхідною, але не єдиною умовою для запуску страхування інвестицій через ЕКА. Для цього запуску необхідно залучати фінансування, зараз це головний фокус роботи Мінекономіки із міжнародними партнерами. Під час зустрічей ми системно заохочуємо їх долучитися до фінансування агентства.  

Ще до законодавчих змін ЕКА ефективно страхувало ризики під час експорту. На 20 листопада агентство підтримало 128 експортних контрактів більш як на 8 млрд грн. Сума виданих кредитів під страхове забезпечення становила понад 1 млрд грн. 1 грн відповідальності ЕКА створює 8,31 грн підтриманого експорту.

Серед країн, експорт до яких уже підтримує ЕКА, лідером поточного року є Польща. До п’ятірки лідерів також входять Туреччина, Австрія, Румунія та Німеччина.

Для виробників-експортерів уже зараз доступні кілька інструментів:

  • договором страхування ЕКА можна скористатися як забезпеченням для отримання кредиту від банку для експортера. Таким чином, у рамках портфельного страхування кредити отримали вже 73 експортери на 515,5 млн грн. На індивідуальних умовах під страховку ЕКА банки видали 16 кредитів на 574 млн грн; 
  • можливість застрахувати ризик неотримання платежів за зовнішньоекономічним договором. Це пряма взаємодія експортера та ЕКА, коли компанія самостійно страхує свої фінансові ризики, виконуючи експортний контракт на умовах відтермінування чи розтермінування платежу. Вже навіть є перший приклад виплати за таким договором страхування. Компанія-експортер, яка постачала товар у Нігерію, не отримала виплату за контрактом, а ЕКА компенсувало 85% суми контракту. 

2. Страхування суден у Чорноморському регіоні.

Це ще одна важлива складова роботи, до якої частково буде долучене ЕКА. Разом із британським урядом та пулом страхових компаній Lloyd’s of London український уряд розробив механізм страхування, який має посилити безпеку судноплавства у Чорноморському регіоні та знизить вартість страхування суден. До механізму залучені Експортно-кредитне агентство, державні Укргазбанк, Укрексімбанк та пул із 14 британських перестрахових компаній. Очікується, що цей механізм невдовзі запрацює. 

Він передбачає створення спеціального ліміту перестрахування на суму $50 млн із внеском України у розмірі $20 млн та $30 млн додаткової відповідальності британських перестрахових компаній, у рамках якого можуть здійснюватися виплати у разі настання страхових випадків.

Чому це важливо

Страхування від воєнних ризиків торгових операцій та інвестицій – важливий фокус роботи уряду, адже саме приватний сектор стане основою для повоєнного відновлення України. Для цього нам необхідно залучати інвестиції саме у реальний сектор, у сфери, які створюють додану вартість і робочі місця: у переробку сировини, виробництво високотехнологічних товарів, загалом всього того, що необхідно нам для відновлення. 

На жаль, частина міжнародних страховиків часто бачать Україну як суцільну «червону» зону із безліччю ризиків, хоча в Україні є регіони, де вже зараз можна і треба вести бізнес.

Деякі страховики вже переглядають підходи. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій MIGA видало першу гарантію на інвестиції в індустріальний парк M10 у Львові. Нині агентство працює над залученням додаткових коштів до спеціального фонду MIGA Sure Trust Fund. Його створено у 2023 році, щоб спрямувати донорські кошти на цільову програму страхування інвестицій міжнародними компаніями в Україну.

Страхування воєнних ризиків доступне і від Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку DFС. Але, за словами її представників, інколи на заваді видачі страхування стає якість техніко-економічного обґрунтування проєкту (feasibility study). Тому DFС планує відрядити у Київ своїх представників, які працюватимуть там на постійній основі та допомагатимуть охочим робити якісні заявки та подаватися на страхування.  

Крім того, підтримку у сфері страхування інвестицій Україні готові надавати уряди країн – учасниць G7 та G19, Європейська комісія та експортно-кредитні агентства інших країн. European bank планує створити фонд гарантій від донорів. Участь у ньому вже підтвердили вісім країн. 

Усе перелічене – від розширених можливостей українського ЕКА до створення міжнародного і національного страхових пулів – цеглини, з яких будується майбутня система страхування інвестицій та торгових операцій в Україні. Адже страхування від воєнних ризиків – одна з важливих передумов посилення стійкості української економіки. 

Працюємо над тим, щоб після хороших новин про ухвалення цього довгоочікуваного законопроєкту ми могли поділитися новинами про додаткове залучення фінансування для ЕКА.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні