У Туреччині оголосили надзвичайний стан. Кількість загиблих внаслідок землетрусів у країні та сусідній Сирії перевищила 5000 осіб /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Туреччині оголосили надзвичайний стан. Кількість загиблих внаслідок землетрусів у країні та сусідній Сирії перевищила 5000 осіб

Getty Images

Президент Туреччини Тайїп Ердоган у вівторок, 7 лютого, оголосив надзвичайний стан у 10 провінціях, спустошених двома землетрусами, внаслідок яких загинуло понад 5100 осіб та які залишили сліди руйнувань на великій території півдня Туреччини та сусідньої Сирії, пиши Reuters. Україна відправить до Туреччини пошуково-рятувальний загін ДСНС для допомоги у ліквідації наслідків катастрофи, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наступного дня після землетрусу рятувальники, які працювали в суворих умовах, щосили намагалися витягнути людей з-під уламків будівель. Один представник Організації Обʼєднаних Націй сказав, що є побоювання, що тисячі дітей могли загинути.
  • Внаслідок двох землетрусів тисячі будівель, лікарні та школи були зруйновані, десятки тисяч людей отримали поранення або залишилися без даху над головою в кількох турецьких і сирійських містах.
  • Сувора зимова погода заважала рятувальним роботам та доставці допомоги і робить становище потерпілих ще важчим. Деякі райони залишилися без палива та електрики.
  • У своєму виступі Ердоган оголосив 10 постраждалих турецьких провінцій зоною лиха і запровадив у регіоні надзвичайний стан на три місяці. Це дозволить президенту та Кабінету міністрів в обхід парламенту приймати нові закони та обмежувати чи зупиняти дію прав і свобод.
  • За словами Ердогана, кількість загиблих у Туреччині зросла до 3549 осіб. За даними уряду і рятувальної служби на північному заході Сирії, кількість загиблих становить трохи більше 1600 осіб.
  • Кабінет Міністрів України доручив відправити до Туреччини пошуково-рятувальний загін Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) загальною чисельністю 87 осіб для надання допомоги у ліквідації наслідків землетрусу, пише «Інтерфакс-Україна». Зокрема, уряд доручив Міністерству внутрішніх справ та ДСНС відправити до Туреччини літаками Ан-32 та Ан-26 та автомобільним транспортом загін рятувальників.

Контекст

6 лютого турецьке Управління з надзвичайних ситуацій повідомило, що землетрус магнітудою 7,4 стався в районі Пазарджик у провінції Кахраманмараш на глибині 7 км о 04:17 за місцевим часом. За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру та Геологічної служби США, йдеться про землетрус магнітудою 7,8.

Також відомо про 42 повторні поштовхи, магнітуда найсильнішого з яких становила 6,6. Землетрус відчувався в кількох регіонах Туреччини: Адані, Анкарі, Анталії, Газіантепі, Кайсері, Мерсіні, Трабзоні, Шанліурфі, а також у Сирії, Лівані, Іраку, Єгипті, Греції, на Кіпрі, у Вірменії та Ізраїлі.

Близько 12:24 за київським часом стався ще один землетрус, за попередньою інформацією, його магнітуда 7,7, повідомили в Європейсько-Середземноморському сейсмологічному центрі. Найбільший землетрус за 80 років спричинив масштабні руйнування та призвів до кількох тисяч жертв по всій Туреччині та сусідній Сирії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні