Категорія
Новини
Дата

€200 млн для бізнесу. ЄБРР надасть Ощадбанку гарантію для нового кредитування

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Ощадбанку ліміт портфельного механізму розподілу ризиків на €50 млн, що допоможе згенерувати €200 млн нового фінансування для приватного сектора України в умовах війни. Про це йдеться у прессрелізі Ощаду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угоду сторони підписали 9 квітня в Києві в рамках конференції «Реінтеграція ветеранів».
  • Кредит ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику Ощадбанку за новими позиками на суму €200 млн приватним підприємствам, які працюють в Україні.
  • Гарантія ЄБРР дозволяє Ощадбанку кредитувати компанії, які працюють у сільському господарстві, будівництві, транспорті і фармацевтиці.
  • Загальний обсяг фінансування, наданого завдяки подібним гарантіям ЄБРР, з початку повномасштабної війни збільшився до близько €900 млн станом на кінець 2023 року, зазначив Ощадбанк.

Контекст

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

У травні 2023 року ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні.

Минулого року ЄБРР надав €2,1 млрд в Україні, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році. Загальний обсяг коштів, виділених в Україні з початку російського вторгнення, сягнув €3,8 млрд.

ЄБРР планує інвестувати в Україну до €10 млрд протягом наступних пʼяти років, повідомили в інтервʼю Forbes Ukraine віце-президент ЄБРР Юрген Рігтерінк та директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні