Категорія
Новини
Дата

Аграрії на деокупованих територіях у 2024 році отримають безповоротну фінансову допомогу

2 хв читання

В проєкті держбюджету на 2024 рік закладено 800 млн грн на безповоротну фінансову допомогу аграріям на деокупованих територіях. Про це повідомив заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький на тематичному круглому столі, організованому Всеукраїнською аграрною радою за підтримки Програми USAID АГРО. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Як зазначив Висоцький, на сьогодні підтримка фермерів включає безпосереднє фінансування та ресурсну допомогу насінням, добривами тощо. За його словами, найбільш дієвою для фермерів є фінансова підтримка з розрахунку на гектар. Така допомога планується з наступного року за кошти ЄС. 
  • «В проєкті бюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 млн грн. Це €20 млн, наданих Україні ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців», – зазначив Висоцький.
  • За його словами, оформити таку допомогу фермери можуть через Державний аграрний реєстр. Основна умова – зареєстровані права власності або оренди на землю. 
  • Крім того, він повідомив, що в проєкті держбюджету 2024 року передбачено 2 млрд грн компенсації за послуги з розмінування сільгоспземель.
  • Також, за словами Висоцького, набули чинності зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9», які передбачають спецумови фінансування для підприємців з деокупованих територій.
  • Оновлені пільгові умови за програмою «Доступні кредити 5-7-9» передбачають ставку 1% річних протягом перших двох років і 3%, починаючи з третього року кредитування, зазначив заступник міністра.

Контекст

Сільське господарство, навіть попри великі збитки, спричинені війною в Україні, продовжує залишатись однією з ключових галузей, що генерує ВВП країни. За даними Мінагрополітики, частка аграрного сектора у структурі ВВП до війни була найвищою серед усіх галузей і становила 10%. 

Також до війни сільське господарство було сектором №1 за експортним виторгом із часткою у 41% від загального експорту та давало роботу більш ніж 1 млн українців, за даними Держстату. У 2022 році частка сільського господарства зросла до 52% в експорті.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

За даними Української зернової асоціації, площі посівів зернових та олійних культур в Україні через війну у цьому сезоні будуть на 25% (або на 6 млн га) менше, ніж у роки до повномасштабного вторгнення.

В Україні 470 000 га родючих земель підлягають обстеженню відповідно до Плану розмінування сільськогосподарських земель на деокупованих територіях, свідчать дані Міноборони. 

Обстежено 188 600 га сільськогосподарських земель, з яких 124 017 га потребують очищення, зазначили в Міноборони. З них уже очищено 76 223 га в рамках оперативного реагування, понад 7800 га потребують проведення заходів гуманітарного розмінування, яке здійснюють оператори протимінної діяльності.

У рамках оперативного реагування станом на 4 вересня 2023 року очищено від ВНП сільгоспземель: Херсонська область – 68 310 га; Харківська область – 49 га; Миколаївська область – 8417 га; Київська область – 947 га; Чернігівська область – 95 га.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд