Категорія
Новини
Дата

Аграріїв бронюватимуть від мобілізації на 12 місяців – Мінагрополітики

1 хв читання

Працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації на 12 місяців. Про це повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький 15 червня під час Black Sea Security Forum, пише Суспільне.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Задля безпечної діяльності аграріїв уряд ухвалив декілька рішень, зазначив Висоцький. 
  • Перше – автоматично пролонговані існуючі бронювання на три місяці без необхідності подавання жодного пакета документів. 
  • Друге – подальше бронювання буде надаватись на 12 місяців, до цього було шість. 
  • Третє, по певних професіях, наприклад, трактористи, агрономи, ветеринарні лікарі, є можливість бронювати ту кількість працівників, яка критично необхідна, при цьому отримуючи погодження від військових.
  • Загальна норма бронювання до 50%, але по певних професіях можна подати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї кількості, зазначив очільник Мінагрополітики.
  • За його словами, через мобілізацію на певних напрямках кількість працівників зменшилась приблизно до 20%, тому зросло навантаження на решту. 
  • Найбільш потрібні професії і в агро секторі, і в Збройних Силах – це інженерні професії: трактористи, машиністи, інженери елеваторного обладнання, зазначив Висоцький.

Контекст

Напочатку червня Кабмін продовжив ще на два місяці строки дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, що надана рішеннями Мінекономіки.

74% компаній в Україні відчувають дефіцит кадрів, дослідила Європейська Бізнес Асоціація. Цей показник значно підвищився порівняно з попереднім періодом, зокрема, 55% восени 2023 року.

11 червня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про «економічне бронювання»

Як зазначають автори проєкту, він має допомогти долати ті виклики, які виникли в українських виробників через повномасштабне вторгнення.

Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника, має можливість його забронювати.

Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний, і підтверджує це відповідними податками.

Бронювання поширюється на кожен госпсубʼєкт, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.

Після зустрічі президента Зеленського та головкома Сирського в Офісі президента поставили на паузу роботу над ідеєю бронювати співробітників за рівнем сплачених податків. Втім, невдовзі уряд має оновити правила бронювання, які діють зараз. Чи є шанси в «економічного бронювання» та яких саме змін чекати бізнесу, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд