Категорія
Новини
Дата

Більшість бізнесів відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження ЕВА

Наразі 74% компаній в Україні відчувають дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні ринку праці, проведеному Європейською Бізнес Асоціацією (ЕВА). Цей показник значно підвищився порівняно з попереднім періодом, зокрема, 55% восени 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із дослідженням, 74% респондентів зазначили, що зараз відчувають дефіцит кадрів, 17% – частково відчувають і 7% – не відчувають дефіциту кадрів. 
  • Основними проблемами сьогодні на ринку праці України, на думку бізнесу, є: дефіцит талантів, мобілізація, бажання працювати віддалено, відтік кваліфікованих кадрів за кордон, вигоряння і втома співробітників та інші.

Учасники дослідження зазначили, що в компаніях на цей рік заплановані такі зміни:

  • збільшення рівня заробітної плати (у 72% респондентів);
  • збільшення бюджетів на навчання та розвиток (39%);
  • збільшення кількості працівників (35%);
  • вихід на інші ринки та пошук нових партнерів (32% опитаних).

Відкривати нові вакансії цьогоріч планують 67% учасників дослідження.

Водночас 48% респондентів повідомили, що кількість працівників у їхніх компаніях у 2024 році залишиться без змін, а 5% респондентів написали, що в їхніх компаніях планується скорочення кількості працівників. 

Більшість бізнесів відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження ЕВА /Фото 1

Інфографіка: ЕВА

Контекст

Дослідження тривало у період з лютого до квітня 2024 року. В ньому взяли участь 109 фахівців зі сфери управління персоналом (49% – керівники департаментів, 24% – менеджери середньої ланки, 26% – топменеджмент, 3% – молодший персонал).

Більше 60% учасників дослідження представляють міжнародний бізнес. 50% компаній є представниками великого бізнесу, 43% – середнього бізнесу і 7% – малого бізнесу.

Нещодавно Національний банк України прогнозував подальше зниження безробіття та зростання зарплат, про це йшлося в січневому Інфляційному звіті. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватися, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні