Категорія
Новини
Дата

«План Маршалла» для України, гра в карти й перший капітал. Що Ахметов розповів The Washington Post

Щоб побудувати сильну європейську Україну, потрібен новий «план Маршалла» з інвестиціями в сотні мільярдів доларів. Про це сказав найбагатший українець Рінат Ахметов в інтервʼю The Washington Post. Також він розповів про своє дитинство, гру в карти й перший капітал. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Ахметова, Україна після війни має бути «перероблена за образом і подобою Заходу, а не Росії».
  • «Мета полягає в тому, щоб побудувати нову, сильну та європейську Україну, члена (Європейського Союзу), із сильними інститутами, верховенством закону, чіткими антикорупційними правилами, демократичною політичною системою та справедливим ставленням до громадян», – сказав він, відмовившись від особистого інтервʼю, але відповівши на письмові запитання видання.
  • Ахметов наголосив WP, що не є олігархом. «Я ніколи не був і не збираюся бути олігархом. Я найбільший приватний інвестор, роботодавець та платник податків в Україні».
  • Також найбагатший українець пригадав, як зростав у бідній сімʼї. «У нас був будинок площею 20 кв. м, де ми вчотирьох жили та спали на підлозі. Там була вугільна піч, якою ми користувалися вранці, а туалет був на вулиці».
  • За словами його друга Сергія Тарути, ще одного з найбагатших бізнесменів України та депутата, перший справжній успіх Ахметова припав на гру в карти. «Він був одним із пʼяти чи шести найкращих картярів у Радянському Союзі та їздив на змагання», – сказав Тарута.
  • Ахметов заявив, що це перебільшення, але у свої 20 років він справді грав у карти. «Чесно вам скажу, свій перший капітал я заробив грою в карти. І ось що я дізнався: карти – це тактика і стратегія, аналітичний склад мислення, практичний підхід і здатність перемагати», – заявив бізнесмен.

Контекст

Найбагатший українець Рінат Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя після повернення Україною контролю над містом, про це він заявив в інтервʼю Wiadomosci. Він сказав, що «коли український прапор знову здійметься над Маріуполем, ми спрямуємо всі сили на відбудову міста». 

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. Від початку війни його статки зменшились на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а в липні – лише в $4,9 млрд. 

Головний скарб бізнес-імперії «Метінвест» втратив 2/3 оцінної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Вартість відбудови й відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна в подальші півтора-три роки. Внаслідок російських атак житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, заявляють в Офісі президента. З 10 жовтня Росія завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по енергетичній інфраструктурі України. 

За словами президента України Володимира Зеленського, Україна потребує негайно $17 млрд для критичної відбудови лікарень, шкіл, транспортної й енергетичної інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні