Категорія
Новини
Дата

Збитки від атак РФ на інфраструктуру становлять сотні мільярдів доларів. Без світла досі залишаються 585 населених пунктів

2 хв читання

Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. Через ранкові обстріли 585 українських населених пунктів досі залишаються без електроенергії, заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

Ключові факти

  • «Ми щодня закликаємо українців економити електроенергію. Коли бувають доволі напружені ситуації, як декілька днів тому в Києві та кількох областях, ми додатково звертаємося до людей. Усі працюють: ДСНС і енергетики, які практично під обстрілами лагодять об’єкти енергетичної інфраструктури, і за це їм дуже дякую», – сказав заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.
  • Тимошенко констатував, що внаслідок обстрілів житлової, соціальної та енергетичної інфраструктури завдано збитків на сотні мільярдів доларів.
  • За словами Тимошенка, через постійні обстріли енергетичної інфраструктури з боку Росії ситуація з постачанням електроенергії в країні доволі напружена.
  • Водночас Єнін повідомив, що досі знеструмлено 585 населених пунктів.
  • Внаслідок удару в Києві загинуло троє осіб. Рятувальники врятували з-під завалів 19 постраждалих. Роботи ще тривають. Під час розбору завалів відбулась повторна атака, постраждали два співробітники ДСНС України. 
  • Сьогодні також російські ракети пошкодили електропідстанції на Сумщині. В результаті чотири особи загинули, три врятовано з-під завалів, роботи тривають. На Дніпропетровщині близько 11:00 було здійснено повторний ракетний удар по електростанції та сталося займання на площі майже 400 квадратних метрів.

Контекст

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, причетних до постачання іранських безпілотників до Росії. 

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

Сьогодні міністри закордонних справ європейських країн мають обговорити передачу іранських безпілотників Росії та можуть дійти політичної домовленості про майбутні санкції у відповідь на це. Дипломати заявили, що хоча підписання угоди про нові списки в понеділок неможливе, може бути досягнуто політичної домовленості, яка прокладе шлях до санкцій на пізнішому етапі.

З вечора 16 жовтня протиповітряні сили знищили 37 із 43 дронів-камікадзе, якими російські окупанти атакували Україну. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Сьогодні Іран заявив, що не надавав Росії безпілотники для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України.

«Укренерго» не виключає можливості введення графіків аварійних відключень через пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури в центральному та північному регіонах. Українців знову закликали дотримуватися режиму ощадливого споживання електроенергії по всій країні, особливо у вечірні години доби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні