Володимир Зеленський /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна потребує негайно $17 млрд для критичної відбудови – Зеленський

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Україні потрібно на відбудову лікарень, шкіл, транспортної й енергетичної інфраструктури $17 млрд. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що Україна розробила прозорий план першочергових кроків у відбудові. «Це те, що необхідно Україні буквально для виживання. Не завтра, не наступного року. Не на конференції у Британії… Саме зараз!» – наголосив він.
  • «Вага нашого Fast Recovery Plan – $17 млрд для критичної відбудови, негайної. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна й енергетична інфраструктура», – сказав Зеленський.
  • За його словами, Україна має колосальну потребу у відбудові житла. «Там, де російські танки й артилерія методично знищували міста… Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина… Вже зараз потрібно дати людям новий фундамент для життя. Але чи можемо ми його дати?» – зазначив він.
  • Президент наголосив, що Україна поки не отримала жодного цента на реалізацію Fast Recovery. «Я прошу вас наблизити необхідні рішення», – додав він.
  • Зеленський закликав західних партнерів створити «фінансовий Рамштайн» для підтримки України – за аналогією з форматом, який ініціювали США для надання Україні озброєння.

Контекст

24 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонували запустити новий «план Маршалла» для післявоєнного відновлення України. За словами фон дер Ляєн, координаційна платформа для відбудови України має бути створена до кінця 2022 року або на початку 2023 року.

Вона наголосила, що Україні потрібно €3–5 млрд на місяць для поточних потреб, а Світовий банк оцінив збитки у €350 млрд. «Одна країна не здатна самостійно покрити такі втрати», – заявила фон дер Ляєн.

За її словами, ЄС працює над тим, щоб наступного року виділити €1,5 млрд на місяць, тобто €18 млрд на рік. «Термінові потреби, етап який потрібно починати зараз, – це перша стадія відбудови. Далі відбудова має базуватися навколо інтеграції України у Євросоюз», – наголосила голова Єврокомісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні