Категорія
Новини
Дата

Alphabet збільшила прибуток на 162%, до майже $18 млрд. Це найприбутковіший квартал в історії компанії

Материнська компанія Google Alphabet у першому кварталі 2021 року збільшила прибуток на 162%, до $17,9 млрд. Частково цьому сприяли активність компанії на ринку IPO й зростання вартості технологічних стартапів, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чистий прибуток Alphabet за січень–березень 2021 року виріс на 160%, до $17,9 млрд, перевищивши попередній рекорд у $15,2 млрд у четвертому кварталі 2020-го.
  • Чистий прибуток від вкладень в акціонерний капітал склав $4,75 млрд, що становить 22% від прибутку Alphabet до оподаткування.
  • Найбільше прибутку, ймовірно, приніс розробник програмного забезпечення для автоматизації UiPath, який став публічним на початку цього місяця і зараз оцінюється приблизно в $40 млрд. Alphabet володіє $30,5 млн акцій UiPath на суму $2,3 млрд.
  • Дохід корпорації підвищився на 34% і склав $55,31 млрд. У січні–березні 2020 року дохід склав $41,15 млрд.
  • Від продажів, повʼязаних із такими продуктами Google, як пошукова система, пошта Gmail і карти, Alphabet отримала $31,88 млрд доходу. Це на 30% більше, ніж рік тому.
  • Дохід пошукової системи Google зріс до $31,879 млрд із $ 24,502 млрд за такий самий період роком раніше.
  • Рекламні доходи відеосервісу YouTube зросли на 49% і перевищили $6 млрд.
  • Доходи сервісу Google Cloud, який включає в себе інфраструктуру й платформи для аналізу даних, інструменти для спільної роботи, такі як Google Docs and Sheets, у минулому кварталі підскочили на 46% – до $4,047 млрд.

Контекст

Окрім того що Alphabet займає домінуюче положення в пошуку й має зростаючий хмарний бізнес, в останні роки вона перетворилася на міцного венчурного інвестора. Корпорація інвестує в компанії будь-якого розміру в технологічних галузях. Зокрема, в стартапи через GV (раніше Google Ventures), а також у компанії на більш пізніх стадіях і перед IPO через CapitalG (раніше Google Capital). Серед компаній, які дебютували на фондовому ринку в першому кварталі, найпомітнішими інвестиціями Alphabet є Oscar Health – постачальник медичного страхування. Alphabet володіє понад 24 млн акцій компанії, які на кінець першого кварталу оцінюються у $650 млн. Однак з 2018 по 2020 рік Alphabet інвестувала в Oscar понад $450 млн.

Водночас у міру зростання венчурного портфеля Alphabet збільшується й ризик того, що його квартальний прибуток може більш різко коливатися залежно від ринкових умов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні