Категорія
Новини
Дата

Американська Caterpillar отримала дозвіл на продаж російських активів. Їх придбають екстопменеджери Сбербанку

Президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження, яким схвалив передачу російських активів американського виробника будівельного та гірничого обладнання Caterpillar місцевому інвестору ТОВ «ПСК – Новые решения». У документі сказано, що дозвіл діє на купівлю 100% часток російських активів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з опублікованим розпорядженням, покупцем заводу спецтехніки в Ленінградській області (ТОВ «Катерпілар Тосно») та лізингової «дочки» (ТОВ «Катерпілар Файненшл») може виступити ТОВ «ПСК – Новые решения». 
  • Ця компанія була зареєстрована в Москві в серпні 2022 року. Її співвласниками через ТОВ «Ромуальд» є Кирило Полішкін (99%) та Ян Вейцман (1%), які є колишніми топменеджерами Сбербанку, пише російський «Інтерфакс»
  • Також Путін підписав розпорядження, яке дозволить ТОВ «ПромАвтоКонсалт» придбати російський бізнес німецького виробника автомобільних деталей Schaeffler.

Контекст

Обсяг продажів і виторг Caterpillar Inc. у 2022 році склали $59,4 млрд, сказано на сайті компанії. Після початку вторгнення РФ Caterpillar на початку березня 2022 року оголосила про призупинення роботи заводу в місті Тосно Ленінградській області.

Завод Caterpillar у Тосно працював з 2000 року, виробляючи позашляхові карʼєрні самоскиди та гідравлічні екскаватори під брендом Cat, а також компоненти для машин та обладнання, які компанія експортувала на свої європейські заводи. 

Оборот ТОВ «Катерпілар Файненшл», яке спеціалізується на лізингу спецтехніки, за підсумками 2022 року впав до 2 млрд руб. з 10,3 млрд руб. у 2021 році. Чистий прибуток знизився до 153 млн руб. з 1,5 млрд руб. відповідно.

Сумарні прямі втрати найбільших європейських компаній у Росії з початку війни сягнули €100 млрд, писало видання Financial Times на початку серпня. Знецінення активів та інші списання відображені у звітах 176 із 600 проаналізованих компаній, більше половини припали на нафтогазовий та енергетичний сектори.

Нещодавно стало відомо, що нова російська «бізнес-еліта» розкупила іноземні активи на $21 млрд після виходу міжнародних компаній з РФ. Ці покупці не відносяться до найбагатших людей країни, і більшість із них маловідомі за межами РФ. Вони займаються бізнесом протягом десятиліть на підприємствах, які вони придбали, а в деяких випадках разом із відомими мільярдерами. І на відміну від останніх, вони не внесені до списків санкцій США чи ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні