Категорія
Новини
Дата

АМКУ оштрафував підприємства з групи ДТЕК Ахметова та інших гравців ринку вугілля майже на 800 млн грн

1 хв читання

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував чотири підприємства групи ДТЕК, «Центренерго», держпідприємство «Держвуглепостач» та «Черкаське хімволокно» майже на 775,483 млн грн. Причиною стало синхронне підвищення цін у 2016–2019 роках на енергетичне вугілля.

Ключові факти

  • Підприємства групи ДТЕК Ріната Ахметова оштрафовано майже на 553 млн грн. Зокрема, «ДТЕК Трейдінг» – на 163,45 млн грн, «ДТЕК Дніпроенерго» – на 125,47 млн грн, «ДТЕК Західенерго» – на 172,97 млн грн, «ДТЕК Східенерго» – на 91,05 млн грн.
  • Також штраф у 205,8 млн грн накладено на «Центренерго», на держпідприємство «Держвуглепостач» – 2,29 млн грн та на «Черкаське хімволокно» – 14,4 млн грн.
  • За даними АМКУ, Міністерство енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля), у 2016–2019 роках рекомендувало державним підприємствам підвищити граничний рівень ціни вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня. При цьому на нарадах були присутні також представники приватних компаній – постачальників та споживачів енергетичного вугілля. 
  • Через деякий час відповідачі зазначали в угодах ціни на постачання енергетичного вугілля, схожі з тими, що були визначені на нарадах у міністерстві. Така ситуація тривала майже три роки.
  • Міненерговугілля не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін. Адже в Україні продаж енергетичного вугілля здійснюється на ринкових умовах. 
  • Таким чином, Міненерговугілля створювало умови учасникам ринку енергетичного вугілля для вчинення антиконкурентних узгоджених дій.
  • ДТЕК заявила, що вважають рішення АМКУ безпідставним, необ’єктивним та упередженим. Компанія планує відстоювати права та інтереси в суді.

Контекст

У грудні 2020 року Антимонопольний комітет України наклав на компанії ДТЕК («ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг») штрафи на понад 275,2 млн грн. За версією АМКУ, «ДТЕК Західенерго» починаючи з 29 липня 2019 року зменшувала в заявках на продаж електричної енергії в сегменті «ринок на добу наперед» обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. Це призвело до зростання обсягів продажів АТ «ДТЕК Західенерго» електричної енергії в сегменті «балансуючий ринок» за більш високими цінами.

Причому «ДТЕК Трейдінг» обмежувала доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС». Компанія впродовж липня–жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності.

Ці звинувачення та штрафи ДТЕК нині оскаржує в суді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні