Категорія
Новини
Дата

АМКУ схвалив угоду на €100 млн з продажу цементних заводів ірландській CRH

1 хв читання

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив компанії CRH Ukraine B.V. придбати два цементних заводи в Україні італійської групи Buzzi Unicem, повідомила пресслужба комітету. 

Це друга за розміром інвестиційна угода в Україні від початку повномасштабного вторгнення. CRH чекала на погодження більше року, заплатить за заводи €100 млн та має виконати низку вимог.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Відповідно до раніше погоджених вимог АМКУ, CRH має впродовж дев’яти місяців створити юридичну особу – Холдингову компанію – та передати їй придбаний пакет акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна». 
  • 25-28% акцій статутного капіталу Холдингової компанії мають продати чи іншим чином передати третій особі, не повʼязаній із CRH. 
  • Також CRH має забезпечити незалежний контроль над заводами, зберегти їхні виробничі потужності та гарантувати рівні умови й ринкові ціни для споживачів цементу. 
  • Крім того, ірландська група буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.

Контекст

Через дочірню «Дікергофф Цемент Україна» Buzzi володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», розташовані на Рівненщині та Миколаївщині. У червні 2023 року італійський виробник цементу оголосив про намір продати свої українські активи CRH за €100 млн.

У разі дозволу АМКУ на концентрацію частка CRH на українському ринку цементу може зрости до 46%, вказували Forbes учасники ринку восени 2023-го

CRH — міжнародна група компаній з головним офісом в Ірландії, виробник будівельних рішень та матеріалів. В Україні бізнес групи CRH представлений брендом – Cemark. Ірландській групі належить три заводи: в Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. 

З початку повномасштабного вторгнення CRH вклала в Україну близько $80 млн, розповідав в ексклюзивному інтерв’ю Forbes керівник компанії у Центрально-Східній Європі Гійом Кавальє в травні 2024-го. Зокрема, група відкрила в Україні логістичний термінал у Київській області за $34 млн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд