Категорія
Новини
Дата

Ant Group Джека Ма вимагає від банків більшу частку комісійних доходів. Компанія намагається компенсувати збитки від тиску влади на свій кредитний бізнес

Китайська фінтех-компанія Ant Group Джека Ма вимагає від комерційних банків збільшити її частку зборів за обробку транзакцій. Цей крок допоможе Ant підвищити свою оцінку, яка постраждала через регуляторні обмеження, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Платіжний сервіс Alipay, який належить Ant, ділить доходи від обробки транзакцій з банками і компанією Unionpay, яка обслуговує карти в країні.
  • Частка Alipay в цих комісіях збільшилася, а частка банків знизилася. Кілька кредитних організацій Китаю розповіли Financial Times, що вони погодилися підвищити частку Alipay на 80% з початку року.
  • Ant все ще планує IPO і таким чином хоче поліпшити свою оцінку, яка сильно постраждала через нові правила онлайн-кредитування.
  • Відповідно до нових правил, китайські платформи онлайн-кредитування, які в партнерстві з банками видають кредити населенню, повинні будуть фінансувати не менше 30% від кожної позики.
  • Підвищенням комісійних доходів Ant підкреслює проблеми, з якими стикається влада Китаю при приборканні фінтех-компанії.

Головна цитата

«Ant має перевагу в переговорах щодо ціни, тому що ми покладаємося на Alipay для розвитку нашого бізнесу. Уряд мало що може зробити», – сказав один із керівників банку.

Важливі цифри

Alipay має понад 1 млрд активних користувачів і обробляє понад 55% небанківських електронних платежів у Китаї. Мобільні платіжні платформи Alipay минулого року провели транзакцій на суму $45,2 млрд.

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найзначнішою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, перевищивши ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування. Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування й стосовно компанії Alibaba, пише The Wall Street Journal

Народний банк Китаю також закликав фінансову Ant Group зосередитися на своєму первісному платіжному бізнесі, а ризиковані напрямки споживчого кредитування та управління активами «виправити» відповідно до вимог регулювання фінансових ринків.

На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворює компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні