НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

Фактор війни залишається до середини 2023-го. НБУ зберіг облікову ставку 25% та оновив прогнози з інфляції та ВВП

пресслужба НБУ

НБУ втретє поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25%. НБУ очікує, що наступного року інфляція в Україні вповільниться до близько 20%. Швидкого зростання після обвалу економіки на третину у 2022-му найближчими роками, найпевніше, не буде.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У вересні інфляція склала 24,6%, НБУ очікує прискорення і в жовтні. «Цінова динаміка була очікуваною та навіть дещо нижчою за липневий прогноз Нацбанку», – йдеться в релізі регулятора. Причини слабших темпів зростання цін, ніж очікувалося, – фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги та насичення ринку пальним (разом зі збереженням пільгового оподаткування).
  • Цього року інфляція сягне близько 30%, прогнозує НБУ. у 2023-му темпи зростання цін почнуть сповільнюватися завдяки налагодженню логістики та виробництва, зниженню світової інфляції та помірно жорстким монетарним умовам. Прогноз Нацбанку з інфляції на кінець 2023-го – 20,8%, на кінець 2024-го – нижче 10%.
  • Оцінка падіння ВВП в поточному році – близько 32%. «Наявні логістичні проблеми, особливо в металургії, руйнування потужностей, зокрема в енергетиці, та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки. Значний від’ємний внесок у зміну реального ВВП очікувано має і сільське господарство – як через нижчі показники врожайності цього року, так і значно менші посівні площі», – йдеться в релізі.
  • Як уточнив голова НБУ Андрій Пишний, НБУ врахував «енергетичний терор» з боку РФ, коли ухвалював рішення зберегти ставку. «Цей фактор входив у наші прогнози. Ми бачимо досить ефективну протидію та доволі швидке усунення руйнувань», – зазначив він.
  • Зростання в найближчі роки буде помірним – 4–5%. «Значні втрати робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки», – зазначається у прогнозі НБУ.
  • Прогнози Нацбанку базуються на припущенні, що безпекові ризики в Україні суттєво послабляться із середини 2023 року. Зокрема, повноцінне поновлення роботи чорноморських портів та значну бюджетну підтримку, що стимулюватиме споживчий попит та інвестиції у відбудову країни.

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня, стало одним із найбільш різких в історії.

На початку березня НБУ вирішив зафіксувати ставку на довоєнному рівні в 10%. Тоді Нацбанк прагнув зберегти стабільність у фінансовому секторі переважно ручними методами: заморозивши курс, заборонивши суттєву частину операцій з валютою та намагаючись компенсувати попит на валюту продажем резервів. 

Вже у травні ця логіка остаточно перестала працювати. НБУ довелося продати на міжбанку $3,4 млрд, тоді як у березні – травні інтервенції були близькими до $2 млрд щомісяця, сказав на брифінгу голова Нацбанку Кирило Шевченко. Змінилися й умови в економіці. Бізнес відновлюється від першого воєнного шоку та повертається до економічної логіки прийняття рішень, додав Шевченко.

У вересні Національний банк удруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. Інфляція у серпні становила 23%.

За базовим сценарієм НБУ, облікова ставка збережеться на такому рівні щонайменше до ІІ кварталу 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні