Категорія
Новини
Дата

США планують розширити технологічні обмеження для Китаю на квантові обчислення та штучний інтелект – Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість запровадження нового експортного контролю, який обмежить доступ Китаю до деяких із найпотужніших нових компʼютерних технологій, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Потенційні плани, що знаходяться на ранній стадії, зосереджені на досі експериментальній галузі квантових обчислень, а також на програмному забезпеченні штучного інтелекту. За інформацією джерел, галузеві експерти зважують, як встановити параметри обмежень для цієї технології.
  • Зусилля, якщо вони будуть реалізовані, виконуватимуть окремі обмеження, оголошені раніше цього місяця, спрямовані на обмеження здатності Пекіна використовувати передові напівпровідники в зброї та системах спостереження.
  • США активізували дії, щоб придушити здатність Китаю розробляти певні технології, які вважають ключовими в конкуренції. Правила, опубліковані раніше цього місяця, також обмежують участь громадян та жителів США у китайських технологічних компаніях.
  • Радник з національної безпеки Джейк Салліван у своїй промові минулого місяця згадав «повʼязані з обчисленнями технології, включаючи мікроелектроніку, квантові інформаційні системи та штучний інтелект» як одну з розробок, «які відіграватимуть надзвичайно важливу роль у майбутньому». Він також наголосив на важливості експортного контролю для «збереження якнайбільшої переваги» над противниками.
  • Компанії, у тому числі Microsoft Alphabet Google, Intel та International Business Machines, виділяють мільйони доларів на дослідження в різні квантові проекти.
  • Адміністрація Байдена також працює над виконавчим розпорядженням для механізму перевірки вихідних інвестицій, який ретельно перевірятиме гроші, що спрямовуються на певні китайські технології, куди може бути включений контроль квантових обчислень та штучного інтелекту, сказало одне з джерел. 
  • Квантові обчислення – це експериментальна область, що здатна значно збільшити потужність і швидкість обчислень, дозволяючи машинам вирішувати завдання, що виходять за межі можливостей компʼютерів нинішнього покоління. Очікується, що колись вони перевернуть технологію компʼютерної безпеки, оскільки квантові машини можуть бути достатньо потужними, щоб розшифровувати паролі та обходити функції безпеки шифрування.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні