Категорія
Новини
Дата

Німеччина заблокувала продаж двох заводів із виробництва чипів китайському інвестору

Німецький уряд заблокував продаж двох стратегічно важливих компаній китайським інвесторам, оскільки Берлін посилює свою позицію щодо спроб оволодіти критично важливими активами та технологіями, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, уряд заблокував продаж підприємства Elmos Semiconductor з виробництва напівпровідникових пластин шведської дочірньої компанії китайській Sai MicroElectronics, а також пропозицію щодо поглинання ERS Electronic.
  • «Часи, коли можна було просто сидіти склавши руки і вважати, що уряд Німеччини не повинен втручатися в такі угоди, минули, – заявив журналістам міністр економіки Роберт Габек, підтверджуючи рішення щодо Elmos. – Ці рішення тепер вбудовані в контекст, який є дуже політичним».
  • Правляча коаліція канцлера Олафа Шольца погодилася накласти вето на обидві угоди під час щотижневого засідання кабінету міністрів у середу за рекомендацією міністра економіки, повідомляє джерело.
  • Сам Габек відмовився назвати другого виробника чипів, пославшись на комерційну таємницю компанії. Проте джерело підтвердило, що це ERS Electronic GmbH, невелика баварська фірма, що виробляє системи охолодження для виробництва мікросхем. Не одразу було ясно, яка китайська компанія стане покупцем.
  • Хабек стверджував, що до виробників чипів слід ставитися з «особливою чутливістю», а перешкоди для китайських інвестицій у цей сектор мають бути вищими. Він оголосив, що закон Німеччини про зовнішню торгівлю буде ще більш жорстким.
  • Раніше офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що не знав, що Німеччина заблокує продаж Elmos, коли його запитали про це на регулярному брифінгу для преси в Пекіні. Китай сподівається, що Німеччина «утримається від використання національної безпеки як приводу для протекціонізму», сказав він.
  • Elmos повідомив у своїй заяві, що міністерство економіки проінформувало зацікавлені сторони про те, що продаж Silex Microsystems заводу з виробництва пластин у Дортмунді, який виробляє напівпровідники для автомобільної промисловості, «найімовірніше» буде заблоковано.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені міністерством торгівлі США минулого місяця, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включаючи передове обладнання для виробництва мікросхем та передові мікросхеми, які використовуються для штучного інтелекту та суперкомпʼютерів.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні