Категорія
Новини
Дата

Apple видаляє WhatsApp та Threads із App Store у Китаї після рішення регулятора

Apple видалила додатки WhatsApp і Threads зі свого інтернет-магазину App Store у Китаї за вказівкою інтернет-регулятора країни, пише Financial Times. Регулятор розпорядився виключити зі списку дві програми, що належать Meta, з міркувань національної безпеки. За даними The Wall Street Journal, також були видалені месенджери Signal, Telegram и Line.

Ключові факти

  • Виробник iPhone заявив у пʼятницю, що регулятор Китаю розпорядився видалити програми з Apple App Store в країні через «міркування національної безпеки».
  • «Ми зобовʼязані дотримуватися законів країн, в яких ми працюємо, навіть якщо ми з ними не згодні», – заявили в Apple. 
  • WhatsApp має понад 2 млрд активних користувачів на місяць по всьому світу. За даними Appfigures, Threads, аналог Twitter, став четвертим за популярністю сервісом у магазинах додатків по всьому світу у грудні.
  • Незрозуміло, коли саме WhatsApp був вилучений з Apple Store у Китаї, але станом на пʼятницю він був недоступний. Водночас Messenger все ще доступний в App Store в Китаї, як і основні програми Meta – Facebook та Instagram.

Контекст

Раніше китайські користувачі мали доступ до деяких великих західних соціальних мереж, які були офіційно заблоковані в країні, але були доступні у вітчизняних магазинах додатків. Видалення програм компанією Apple закриває цю лазівку на iPhone, хоча користувачі, як і раніше, можуть завантажувати програми в магазинах програм інших країн.

Цей крок було зроблено в той час, коли Конгрес США готується до суботнього голосування щодо законопроєкту про заборону TikTok, що належить ByteDance, якщо платформу не буде передано некитайському власнику.

Деякі експерти в китайській технологічній галузі заявили, що рішення стосовно WhatsApp і Threads може бути повʼязане з новим правилом, прийнятим у серпні минулого року, яке вимагає, щоб усі додатки, доступні в Китаї, реєструвалися в уряді, інакше вони ризикують бути видалені. Крайнім терміном для завершення реєстрації був кінець березня, а правила набули чинності 1 квітня.

Apple вже видаляла програми зі свого китайського App Store, зокрема, новинний додаток The New York Times у 2017 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні