Категорія
Новини
Дата

АРМА, попри перешкоди, отримало в управління рекордні 1,8 млрд грн. Forbes дізнався подробиці (доповнено)

АРМА, попри перешкоди, отримало в управління рекордні 1,8 млрд грн з рахунків санкційної особи, повідомила пресслужба агентства. За даними Forbes, йдеться про компанію-нерезидента ТОВ «Роял Пей Юроп» (Sia Royal Pay Europe). Як заявляло БЕБ, власником компанії є громадянин РФ, пов’язаний із російським букмекером 1xBet.

Ключові факти

  • Такий значний обсяг коштів АРМА отримало вперше у своїй історії, і тепер загальний розмір депозиту агентства сягає рекордних 3,1 млрд грн, йдеться у повідомленні. 
  • В АРМА зазначили, що грошові активи було перераховано, попри перешкоди з боку фінансових установ, на рахунках яких розміщувалась арештована сума. Як повідомив Forbes співрозмовник в агентстві, заблоковані кошти перебували на рахунках Кристалбанку.
  • На ці кошти АРМА планує придбати військові облігації. 
  • Доповнено. Пресслужба «Кристалбанку» заявила, що банк передав в управління АРМА кошти підсанкційної особи, згідно з рішенням РНБО, затвердженим указом президента України, «негайно після надходження до банку оформлених належним чином платіжних документів про списання на користь АРМА вказаних заблокованих коштів».
  • «АТ «Кристалбанк» ніколи не перешкоджав вчиненню законних дій уповноважених державних органів», – йдеться у заяві.

У червні цього року ДБР повідомило, що в управління АРМА передано близько 1,9 млрд грн з рахунків компанії-нерезидента ТОВ «Роял Пей Юроп». Проте через перешкоджання Кристалбанку, на рахунках якого знаходилася вказана сума, кошти агентство отримало тільки зараз, зазначив співрозмовник Forbes. 

АРМА отримало кошти після розслідування ДБР фактів заволодіння коштами, виділеними іноземними банками одній з українських комерційних банківських установ. Загальна сума коштів – понад €30 млн.

Слідство заявило, що організатори оборудки під час воєнних дій на Харківщині спробували переоформити права власності на нерухомість одного з українських банків вартістю 360 млн грн.

У результаті таких дій господарями нерухомості стали іноземні компанії, бенефіціарними власниками яких є громадяни РФ. Ці бізнес-структури перебувають під санкціями РНБО. Нерухомість було арештовано. Перерахування українському банку €30 млн теж було складовою цієї масштабної оборудки, заявляли в ДБР.

Схему було організовано та фактично реалізовано із використанням реквізитів компанії Sia Royal Pay Europe. Саме через неї власники бізнесу виводили зароблені кошти у Європу, додали в ДБР.

За даними бюро, фактичним бенефіціарним власником компанії є громадянин РФ, пов’язаний із російським букмекером 1xBet. Проти нього також запроваджено санкції згідно з рішенням РНБО та відповідного указу президента.

Торгові марки 1xBet були видані у 2015 році за заявою компанії «1ІксКорп Ен.Ві», зареєстрованої на острові Кюрасао, а власником реєстрації вказана кіпрська «Навасард Лтд». Власниками компанії є троє росіян – Роман Семіохін, Сергій Каршков і Дмитро Казорін, які отримали «золоті паспорти» на Кіпрі і живуть у цій країні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні