Категорія
Новини
Дата

АРМА забрало у «Нафтогазу» права на управління активами мережі АЗС Glusco

АРМА в односторонньому порядку розірвало договір управління мережею АЗС Glusco, яку уряд минулого року передав до ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг», йдеться в повідомленні пресслужби Агентства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Проведена перевірка підтвердила, що управитель систематично надавав недостовірну інформацію про доходи, які отримував від використання автозаправок та нафтобаз», – йдеться у повідомленні.
  • За даними АРМА, по факту станом на липень управитель експлуатував 68 АЗС, тоді як звітував про дохід тільки з 27 комплексів. «Але й ці доходи офіційно отримувались не від торгівлі пальним та іншими товарами, а від здачі нерухомості в оренду. Тобто управитель, виходячи з його звітів, працював лише як орендодавець», – йдеться у повідомленні.
  • Як зазначили в АРМА, у підсумку, за понад рік діяльності управителя держбюджет отримав від управління десятками АЗС трохи більше 1,5 млн грн доходу.
  • «Тому АРМА прийнято обґрунтоване та законне рішення про припинення в односторонньому порядку договорів управління майном та корпоративними правами Glusco», – йдеться у повідомленні.
  • АРМА звернулося до уряду щодо термінового визначення управителя для активів із метою унеможливлення перебоїв у їх роботі та недопущення негативних наслідків від збоїв у функціонуванні, наголосили в Агентстві. 
  • Водночас у «Нафтогаз Ойл Трейдинг» заявили про «сумлінне виконання зобов’язань перед державою».
  • Загальна сума коштів, яку було залучено для забезпечення діяльності АЗК, 60 млн грн, йдеться у коментарі компанії. 
  • «Вже відновлено роботу 81 АЗК та однієї нафтобази, вчасно виплачується заробітна плата працівникам. З серпня 2022 року і до липня 2023 року було сплачено 289 млн грн обов’язкових платежів до державного та місцевих бюджетів», – йдеться у повідомленні «Нафтогаз Ойл Трейдинг».
  • За даними компанії, наразі заборгованість групи компаній Glusco перед «Нафтогаз Ойл Трейдинг» за поставлене на АЗК пальне складає понад 180 млн грн.
  • «Нафтогаз» також авансував виплату в 1,55 млн грн АРМА, хоча компанія мала сплатити кошти від управління активами лише наприкінці 2023 року, наголошується у повідомленні.

Кому належала мережа АЗС Glusco

Журналісти «Схем» у розслідуванні 2017 року встановили звʼязок між компанією Glusco та Віктором Медведчуком. Офіційний власник швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A – бізнесмен Нісан Моісеєв. У розслідуванні йшлося, що у 2016 році «Роснефть» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський НПЗ) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group став найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну.

Контекст 

У березні 2021 року ДФС спільно з СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора заявили про викриття масштабної схеми реалізації неякісних нафтопродуктів через мережу АЗС Glusco. 

У червні 2021 року корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було арештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА.

У червні минулого року «Нафтогаз» запустила в Києві та області перші 30 АЗС заарештованої мережі Glusco під брендом U.GO.

У червні цього року АРМА почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні