Категорія
Новини
Дата

Австрія проти ембарго, Італія – за. На які країни ЄС найбільше вплине відмова від російського газу

Австрія не підтримуватиме ембарго Євросоюзу на поставки російського газу, пише Bloomberg. Натомість Італія не буде накладати вето на енергетичні санкції. Найбільше від заборони купувати російський газ можуть постраждати економіки Німеччини, Литви та низки інших країн, підрахували експерти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Будучи одним із найбільших виробників «зеленої» енергії, Австрія все ще покладається на газ, який займає чверть потреб країни. Російський імпорт становить 80% поставок газу в країну.
  • Австрія не підтримає ембарго, сказав міністр закордонних справ Олександр Шалленберг. За його словами, ЄС має інші варіанти, аби посилити «каральні заходи проти влади Путіна».
  • Таким чином, голова МЗС Австрії підтвердив попередню позицію країни після посилених закликів припинити торгівлю енергоресурсами з РФ.
  • Натомість Італія не буде накладати вето на санкції щодо російського газу, заявив голова МЗС Луїджі Ді Майо. Італія отримує близько 40% свого імпорту газу із РФ, але після вторгнення Росії в Україну шукає альтернативи та диверсифікує поставки.
  • Зупинка імпорту російських енергоресурсів матиме «помірний» вплив на економіку Франції, спровокувавши падіння на 0,3%, тоді як ВВП Німеччини може впасти аж на 3%, за найбільш песимістичним сценарієм, йдеться у звіті Conseil DʼAnalyse Economique.
  • Відчутний удар від можливого запровадження ембарго отримають економіки Литви, Болгарії, Словаччини, Фінляндії та Чехії. Падіння ВВП цих країн може скласти від 1% до 5%. 

Контекст

ЄС готує пакет нових санкцій проти Росії на тлі масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Посли країн ЄС планують 6 квітня обговорити, зокрема, ембарго на російські енергоносії, повідомила напередодні FT з посиланнями на джерела.

22 березня міністри закордонних справ країн ЄС не дійшли згоди щодо санкцій проти енергетичного сектора РФ. Німеччина заявила, що Європа занадто залежить від російської нафти та газу, щоб приймати рішення про ембарго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні