Урсула фон дер Ляєн
Категорія
Новини
Дата

Банки, телеканали та експорт. Єврокомісія запропонувала девʼятий пакет санкцій проти Росії

Урсула фон дер Ляєн

Європейська комісія запропонувала країнам ЄС запровадити девʼятий пакет санкцій проти Росії за розвʼязану війну в Україні. Про це заявила 7 грудня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Нові заходи мають передбачати заборону на транзакції з трьома російськими банками, розширення списку підсанкційних фізосіб і компаній та обмеження експорту. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виконавчий орган ЄС пропонує включити до списків санкцій ще близько 200 фізосіб.
  • Пропонується заборонити операції з трьома російськими банками, зокрема зі Всеросійським банком розвитку регіонів. 
  • Новий пакет санкцій пропонує блокування мовлення чотирьох російських каналів в ефірі та на усіх платформах. 
  • Єврокомісія також пропонує заборонити експорт до Росії безпілотних літальних апаратів. «Ми пропонуємо заборонити прямий експорт до РФ двигунів для дронів, як і експорт до третіх країн, як Іран, які можуть постачати дрони Росії», – сказала фон дер Ляєн. 
  • Передбачаються експортні обмеження, зокрема щодо товарів подвійного призначення – «ключових хімічних речовин, нейропаралітичних речовин, електроніки та ІТ-компонентів».
  • Додаткові обмеження пропонується запровадити проти енергетичного й гірничо-видобувного сектору. Зокрема, передбачається заборона інвестицій у нові видобувні потужності у РФ.

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакету санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Минулого тижня Єврокомісія мала розпочати переговори з країнами Євросоюзу щодо підготовки нових санкцій щодо Росії. 

Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакету санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. 

Нові санкції, якщо їх підтримають одностайно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого раніше уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.

За даними видання, держави-члени обговорять санкції найближчими днями й намагатимуться їх узгодити до кінця наступного тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні