Український бізнес просить G7 та ЄС збільшити постачання зброї і посилити санкції проти Росії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Український бізнес просить G7 та ЄС збільшити постачання зброї і посилити санкції проти Росії

Getty Images

Представники українського бізнесу звернулися до лідерів країн «Великої сімки» та Європейського союзу із закликом вжити заходів, щоб терміново покласти край продовженням бомбардувань української цивільної інфраструктури російськими військами. Під зверненням підписалися десяток бізнес-асоціацій і спілок. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Щоб запобігти гуманітарній та економічній катастрофі в Україні, яка неодмінно перекинеться на сусідні країни, західні лідери повинні терміново покласти край продовженням бомбардувань української цивільної інфраструктури», – йдеться у зверненні. 
  • Представники бізнесу наголошують, що відповідь Заходу має включати посилену військову підтримку та економічне втручання. Зокрема, вони закликають збільшити поставки зброї в Україну, а саме ракет великої дальності, а також радикально посилити санкції проти російської економіки та запровадити вторинні санкції, щоб закрити лазівки, якими зараз користується Кремль.
  • Підприємці зазначають, що якщо Захід не надасть більшої військової підтримки, економічна та гуманітарна криза в Україні досягне жахливих масштабів […]. 
  • «Україні потрібна здатність завдати удару у відповідь на ці напади Росії. Зняття обмежень щодо ураження російських військових об’єктів є критично важливим. Без цієї можливості відбиватися у відповідь Путін може досягти своєї мети впродовж кількох тижнів (і поки що він якраз до неї йде) – позбавити десятки мільйонів українців електроенергії, тепла та води», – заявляють представники бізнесу. 
  • У зверненні зазначається, що без можливості чинити напад у відповідь загине набагато більше мирних жителів, більше підприємств буде закрито, робочі місця будуть втрачені, а економіка України буде зруйнована. 
  • Сьогодні на кону не лише доля України, йдеться у зверненні. «Якщо Путін не буде переможений раз і назавжди, Молдова, Польща, країни Балтії та інші, безумовно, будуть наступними цілями. У західних лідерів наразі є унікальна можливість перемогти Путіна в Україні, не жертвуючи при цьому власними військами», – наголошують українські підприємці. 
  • «Українці зарекомендували себе як стійкі, стійкі та рішучі. Ми готові боротися за виживання нашої країни і за свободу Європи. Ми просимо лише, аби Захід надав Україні інструменти, щоб ми могли виконати свою місію та врятувати десятки мільйонів українців та їх європейських сусідів від зими без світла, тепла та води», – наголошується у листі до G7 та ЄС.
  • Підписи під зверненням поставили: Спілка українських підприємців (СУП); Торгово-промислова палата України; Family Business Network (FBN Ukraine); CEO Club Ukraine; Міжнародна бізнес-спільнота; Федерація роботодавців України (ФРУ); IT Асоціація України; Львівський IT кластер; Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ); Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Контекст

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах України. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Проте, за його словами, енергетична система України функціонує та залишається цілісною після чергового масованого обстрілу з боку Росії.

Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

За даними уряду, за останні місяці від масованих атак Росії зазнали пошкоджень 35% ключових обʼєктів магістральних мереж. Нині в енергосистемі зберігається дефіцит потужності в 19%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні