Єврокомісія готова розпочати обговорення нових санкцій проти Росії цього тижня – Politico /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія готова розпочати обговорення нових санкцій проти Росії цього тижня – Politico

Getty Images

Єврокомісія вже цього тижня може розпочати переговори з країнами Євросоюзу щодо підготовки нових санкцій стосовно Росії, пише Politico. Країни обговорять, що саме входитиме до девʼятого пакету санкцій.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Комісія готова цього тижня розпочати переговори з країнами ЄС з питання про те, які заходи включити до нового пакета санкцій, повідомили офіційні особи», – пише видання.
  • Politico повідомляє, що нині Польща просить привʼязати обмеження цін на російську нафту до девʼятого пакета санкцій проти Росії.
  • Зазначається, що депутат Європарламенту Даміан Боселагер та український депутат Дмитро Наталуха закликали ЄС запровадити санкції проти членів провоєнних російських партій.
  • Напередодні парламентарії ЄС відновили переговори щодо встановлення обмеження цін на російську нафту, оскільки Польща продовжувала наполягати на нижчій ціні, щоб вдарити по кремлівських джерелах доходу. Європейська комісія запропонувала обмежитися $62 за барель (зниження з початкових $65–70), але Польща, як і Естонія, наполягають на нижчій ціні, за словами чотирьох дипломатів.
  • Початковий план передбачав, що обмеження набуде чинності 5 грудня, коли запрацює часткове ембарго ЄС на російську нафту. Але, як раніше повідомляв Politico, США заявили ЄС, що між угодою та виконанням буде потрібно 90 днів. Дипломат проінформував, що глава апарату Урсули фон дер Ляйєн Бьорн Зайберт попередив послів на їхній зустрічі в понеділок, що нездатність досягти угоди зіграє на руку Путіну.

Контекст

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що збільшить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, про це він заявив під час виступу на міжнародному симпозіумі «Європейська ідея». Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні