Категорія
Новини
Дата

Бельгійська AB InBev продала турецькій Anadolu Efes частку у спільній компанії, яка володіє броварнями в Україні і Росії

Бельгійська компанія AB InBev продала свою неконтролюючу частку Anadolu Efes у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. У її структуру, зокрема, входять три українські броварні. Про це Forbes Ukraine повідомила пресслужба AB InBev Efes Україна.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Компанія Efes Breweries International BV купує неконтролюючу частку бельгійської AB InBev у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. «Сторони погодили угоду і наразі очікують необхідні регуляторні погодження», повідомляє пресслужба AB InBev Efes Україна. Про яку саме частку йдеться, у компанії не зазначили. 
  • По завершенню угоди Anadolu Efes стане одноосібним власником компанії AB InBev Efes BV, зазначають у пресслужбі компанії. 
  • Водночас AB InBev Efes BV продовжить діяльність у звичайному режимі, поки триватиме процес погодження операції, йдеться у повідомленні. 

AB InBev Efes BV

У березні 2018 року турецька пивоварна компанія Anadolu Efes і бельгійська AB InBev завершили об`єднання бізнесу в Україні і Росії. Вони створили нову компанію AB InBev Efes B.V. Дочірні компанії Efes Breweries International і AB InBev Western European Holding володіли по 50% AB InBev Efes B.V., йшлося у пресрелізі Anadolu Efes. 

За даними компанії, вартість російських та українських активів AB InBev у рамках угоди оцінювалася у майже $1,2 млрд. Водночас активи Efes були оцінені у $962 млн – $1,1 млрд. 

У структуру AB InBev Efes увійшли три українські броварні у Чернігові, Миколаєві та Харкові, а також 11 пивоварних заводів і три солодовенних комплекси у Росії. 

У 2023 році виторг ПрАТ «Абінбев Ефес Україна» зріс на 106,2% до 4,6 млрд грн, випливає з даних YouControl. Збиток компанії зменшився на 60,5% до 811,8 млн грн. Вартість активів зменшилася на 5,2% до 5,3 млрд грн. З початком великої війни, Харківська броварня припинила своє виробництво. 

Станом на 2021 фінансовий рік, виручка українського підрозділу Anadolu Efes складала 5% від загальної виручки, повідомляла пресслужба компанії. 

Виручка російського АО «АБ Инбев Эфес» у 2023 році зросла на 11,4% до 108,6 млрд руб (46 млрд грн за курсом НБУ станом на 29 квітня 2024 року), йдеться у даних сервісу «РБК.Компании». Прибуток компанії зріс на 37,5% до 16,7 млрд руб (7 млрд грн за курсом НБУ станом на 29 квітня 2024 року).

Контекст

У квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії, AB InBev оголосила про переговори з Efes про продаж своєї частки у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. 

«Ми позбавляємося «всіх фінансових вигод» від спільного підприємства», – повідомляла AB InBev. Також компанія отримала знецінення свого прибутку за перший квартал 2022 року на суму $1,1 млрд. 

«Протягом 2022 року компанія InBev проводила «активні переговори» з турецькою Anadolu Efes щодо придбання нею своєї частки», – повідомляла пресслужба AB InBev Efes Україна. 

8 лютого 2024 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії Efes Breweries International BV купити акції компанії AB InBev Efes BV, «що перевищує 50% голосів у вищому органі управління компанії».

Водночас турецька компанія Anadolu Efes після початку великої війни не припиняла діяльність у Росії, зазначала пресслужба компанії. Станом на квітень 2024 року, Anadolu Efes продовжила працювати у РФ, випливає з даних проєкту «Київської школи економіки» Leave Russia.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні