Без людського фактору. Мінцифри ініціює зміни щодо розмитнення авто /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Без людського фактору. Мінцифри ініціює зміни щодо розмитнення авто

Shutterstock

Верховна Рада отримала на розгляд законопроєкт №10380, який передбачає виключення людського фактору з процесу розмитнення автомобілів, повідомляє Міністерство цифрової трансформації. У разі ухвалення документу парламентом весь процес розмитнення відбуватиметься онлайн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із законопроєктом, громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок «Дія», бізнес – через портал «Дія».
  • Законопроєкт передбачає створення бази даних митної вартості легкових автомобілів, її сформує Мінцифра на основі даних митниці. Там буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна.
  • Весь процес розмитнення відбуватиметься онлайн, а «Дія» допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інформацію про автівку за VIN-кодом.
Без людського фактору. Мінцифри ініціює зміни щодо розмитнення авто /Фото 1

Інфографіка: Мінцифри

Контекст

Через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, пише LIGA.net з посиланням на Мінцифри. Цифровізація здатна усунути людський фактор із процесу й унеможливити корупційні схеми та хабарі на митниці, кажуть у Мінцифри.

Понад 1 млн українців щорічно купують чи продають авто. Після запуску нового сервісу в «Дії» зробити це можна буде в кілька кліків за допомогою QR-коду. Продавець і покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром.

Влітку стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації готує до запуску в застосунку «Дія» пʼять нових сервісів, зокрема, розмитнення та перереєстрацію автомобілів. Президент Володимир Зеленський оголосив про запуск 20 грудня онлайн-послуги купівлі-продажу авто у «Дії».

На третій рік існування порталом державних послуг «Дія» користується майже 20 млн користувачів, повідомив у листопаді віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час конференції Forbes Tech у Львові. На кінець листопада 2023-го у Мінцифри працюють над низкою нових послуг через «Дію». Серед них – «єВідновлення», «єНотаріат», документи про освіту, «єБронювання», «єШлюб», «єПідприємець», перереєстрація авто і «Дія.Офіс». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні