Хотіли сотні тисяч, навчилися десятки тисяч, знайшли роботу тисячі. Український бум на IT-навчання поки розбивається об реальність. Який є вихід /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Хотіли сотні тисяч, навчилися десятки тисяч, знайшли роботу тисячі. Український бум на IT-навчання поки розбивається об реальність. Який є вихід

Shutterstock

Через війну та безробіття українці ринулися перевчатися на айтівців. Знайти роботу світчеру зі свіжим дипломом – виклик. Чи є вихід з цієї проблеми

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Випускники IT-курсів навіть з практичним досвідом можуть шукати роботу місяцями, каже СЕО та співзасновниця рекрутингової платформи BazaIT Вікторія Наливайко. «Або взагалі демотивуються вже за один-два місяці безрезультатних пошуків», – додає вона. Частина її бізнесу – влаштовувати на роботу джунів й інтернів, IT-спеціалістів із мінімальним досвідом чи взагалі без нього. Чому це стало проблематично?

Звідки в Україні стільки недосвідчених айтівців

До 2024 року айтівців в Україні побільшає майже вдвічі – до 450 000 фахівців, озвучує прогноз Мінцифри, посилаючись на дані сервісу Ukrainian Tech Ecosystem. Внесок цифрового міністерства – IT Generation – програма безкоштовного навчання для світчерів. На пілотний навчальний потік відібрали 2200 студентів із понад 50 000 охочих.

З початку повномасштабної війни в Україні втратили роботу 4,8 млн людей, свідчать дані Міжнародної організації праці. IT-галузь, що за 10 місяців 2022-го принесла на $0,5 млрд експортних надходжень більше, ніж торік, видається стабільною гаванню.

Амбітні плани уряду – збільшити армію світчерів до 60 000, проте грошей на це немає. Пілот IT Generation фінансує партнер – криптобіржа Binance. Зате у грі – приватні школи.

З початку 2022-го Mate academy прийняла 1400 студентів, заявок було 100 000, розповідає СЕО школи Роман Апостол. Навчання в школі безкоштовне, але влаштувавшись на роботу, випускники два роки відраховують їй 17% зарплатні. Тож стартап допомагає із працевлаштуванням.

Цьогоріч знайшли роботу для 700 людей, підраховує співзасновник стартапу Макс Лисак, але часу на пошуки знадобилося більше, ніж зазвичай. Нормальний показник Mate academy – 93% працевлаштованих студентів, під час війни він просів до 90%.

У 2022 році на одному з найбільших українських профільних порталів з пошуку роботи Djinni зареєструвались 56 000 кандидатів, свідчить груднева статистика компанії. Фахівців без досвіду – на 45% більше, ніж у 2021-му. З наймання ситуація зворотна.

Де шукати роботу джуну

Попит на джунів просів майже у чотири рази, говорить директорка з рекрутингу одного з найбільших IT-роботодавців країни GlobalLogic Юлія Шмуля. За рік компанія прийняла 350 спеціалістів-початківців – це 29% від загального найму.

Сервісні компанії – половина українського IT – здебільшого утрималися від масових скорочень. Та найм сповільнився, й для початківців пропозицій небагато, навіть якщо справи йдуть угору. Шведсько-українська Sigma Software залучила понад 50 нових клієнтів, до грудня 2022-го бізнес зріс на 40%. З 379 нових членів команди лише 22,7% інтернів – з мінімальним досвідом та 14,2% – більш досвідчених джунів.

Міжнародний аутсорсер Ciklum за рік найняв лише 9% джунів, удвічі менше, ніж 2021-го, каже директорка з рекрутингу компанії Анна Халімон. Більшість активних вакансій Ciklum – для кандидатів рівня Senior або Expert.

Не набагато більше шансів на працевлаштування після «внутрішніх університетів» при IT-компаніях. «Темпи переходу випускників програм EPAM University в продакшн значно знизилися», – констатує керівник освітніх програм EPAM Денис Гриньов. Із 7000 цьогорічних слухачів програми лише 500 отримали роботу в компанії.

86% ІТ-компаній вже співпрацюють або готові до найму співробітників без досвіду роботи, у понад половини є для них вакансії, йдеться у грудневому опитуванні BazaIT та Мінцифри. Хто всі ці компанії? Здебільшого не аутсорсери, а продуктові бізнеси, каже Наливайко.

На ринку все ще є дефіцит специфічних кадрів, наприклад, продуктових аналітиків чи UI/UX дизайнерів, каже керівник освітніх проєктів української продуктової Genesis Олексій Ніщик. Тому компаніям простіше довчити недосвідченого спеціаліста під себе, додає він.

Genesis покладається на якість власних IT-курсів. З 2020-го компанія навчила 1500 студентів внутрішньої школи Genesis Education, 30% з кожного потоку отримують роботу. В 2022-му працевлаштували 94 спеціалістів, каже Ніщик.

Проте й у продуктовому сегменті попит нерівномірний. У березні 2022-го один із найбільших українських гравців EVO скоротив близько 430 людей. «У нас просто немає для них завдань і роботи», – пояснював у зверненні CEO компанії Микола Палієнко. Найм, як і бізнес, поступово відновився. Але із 226 нових фахівців лише 23 – джуни, каже HR Business Partner Evo Tech Тетяна Богдан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні