Світовий банк попередив про глобальну рецесію та переглянув прогнози на 2023 рік
Категорія
Новини
Дата

Світовий банк попередив про глобальну рецесію та переглянув прогнози на 2023 рік

Світовий банк знизив свої прогнози зростання для більшості країн та регіонів і попередив, що нові несприятливі потрясіння можуть призвести до рецесії світової економіки, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Світовий валовий внутрішній продукт, імовірно, збільшиться на 1,7% цього року, що приблизно вдвічі менше, ніж прогнозувалося у червні. Це буде третій найгірший результат за останні три десятиліття, зокрема після скорочень 2009 та 2020 років.
  • Банк, який також скоротив свої оцінки зростання на 2024 рік, заявив, що серед основних причин – постійна інфляція та вищі відсоткові ставки. Він також згадав вплив вторгнення Росії в Україну та зниження інвестицій.
  • Президент Світового банку Девід Малпас вважає, що ВВП у країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, наприкінці наступного року буде приблизно на 6% нижчим за рівень, що очікувався напередодні пандемії COVID-19.
  • Світовий банк закликав до «значного збільшення» інвестицій для країн, що розвиваються, включаючи нове фінансування з боку міжнародного співтовариства та перерозподіл наявних витрат, таких як неефективні сільськогосподарські та паливні субсидії.
  • «Зараз можна провести значні реформи, щоб зміцнити верховенство закону, поліпшити перспективи та побудувати сильнішу економіку з міцнішим приватним сектором та кращими можливостями для людей», – сказав Малпас.

Контекст

Дані британського Центру економічних та бізнес-досліджень свідчать про те, що світ зіткнеться з рецесією у 2023 році, вища вартість запозичень, спрямованих на боротьбу з інфляцією, призведе до скорочення економіки низки країн.

Світова економіка вперше перевищила $100 трлн у 2022 році, але в 2023-му зростання зупиниться, оскільки політики продовжують боротьбу з підвищенням цін.

Згідно із прогнозом Міжнародного валютного фонду в жовтні, більше третини світової економіки скоротиться, і існує 25-відсоткова ймовірність того, що світовий ВВП зросте менш ніж на 2% у 2023 році, що визначається як глобальна рецесія.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари в жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зітикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Світова економіка має уникнути рецесії наступного року, але найгірша енергетична криза з 1970-х років викличе різке уповільнення зростання, причому найсильніше постраждає Європа, свідчить звіт Організації економічної співпраці та розвитку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні