Категорія
Новини
Дата

Білий дім заявив, що Байден накладе вето на законопроєкт про допомогу Ізраїлю без України. Республіканці очікують провалу голосування

Президент США Джо Байден накладе вето на окремий законопроєкт, який передбачає військову допомогу лише Ізраїлю. Про це пише «Голос Америки» з посиланням на заяву Адміністративно-бюджетного управління Білого дому. Водночас процедурне голосування за двопартійний проєкт про допомогу Ізраїлю, Україні та посилення кордонів, заплановане на середу, може провалитися, пише Bloomberg.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Байден підтримує ширший документ, який надає допомогу Україні та Ізраїлю, а також передбачає нове фінансування для забезпечення безпеки кордонів, заявили в управлінні.
  • «Адміністрація наполегливо закликає обидві палати Конгресу відхилити цей політичний трюк (окремий законопроєкт по Ізраїлю. – Ред.) і натомість швидко направити на стіл президента двопартійний Закон про надзвичайні національні заходи безпеки на додаток до асигнувань», – йдеться у заяві.
  • Як зазначає Bloomberg, ключовий сенатор-республіканець Джеймс Ленкфорд очікує, що заплановане на 7 лютого процедурне голосування щодо угоди провалиться. Республіканці заявляють, що їм потрібно більше часу на розгляд та внесення змін до законопроєкту. Ленкфорд назвав документ «незавершеною роботою».
  • Натомість провідний республіканець у Комітеті з питань збройних сил та рішучий прихильник допомоги Україні, сенатор Роджер Вікер назвав пропозицію щодо угоди «мертвою».
  • Дискусії щодо угоди продовжаться у вівторок, зазначив лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, який підтримав проєкт.

Контекст

6 грудня 2023 року у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – «проти». Відповідно, законопроєкт про фінансування на суму $110,5 млрд не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

5 лютого сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США.

Лідери республіканців у Палаті представників за кілька днів до його публікації в неділю ввечері заявили, що вони відхилять двопартійний законопроєкт Сенату і натомість проголосують за законопроєкт, який надає допомогу лише Ізраїлю.

Байден, відповідаючи у понеділок на запитання журналістів, порадив спікеру Палати представників Майку Джонсону звернути увагу на те, що робить Сенат. «Ми маємо двопартійну угоду, і ви побачите її деталі цього тижня. Вона буде представлена у середу», – заявив Байден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні