Категорія
Новини
Дата

Понад половину бойових літаків Чорноморського флоту РФ виведено з ладу – Reuters

Вибухи на авіабазі «Саки» в анексованому Криму цього місяця вивели з ладу більш як половину бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Росії, пише Reuters із посиланням на західного чиновника.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Один із європейських чиновників на умовах анонімності сказав, що Україна нині послідовно домагається «кінетичного ефекту глибоко в тилу Росії, що чинить істотний вплив на матеріально-технічну підтримку Росії та суттєвий психологічний вплив – на російське керівництво».
  • «За нашою теперішньою оцінкою, події на аеродромі «Саки» 9 серпня вивели з ладу більш як половину бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту», – сказав чиновник.
  • Чиновник зауважив, що загалом до цього війна перебувала в моменті, близькому до операційного застою.
  • «Сухопутні війська жодної зі сторін не володіють достатньою концентрованою бойовою міццю, щоб почати ефективні наступальні дії, які будь-яким чином істотно вплинуть на хід війни», – додав він.

Контекст

9 серпня на аеродромі «Саки» поблизу селища Новофедорівка в Криму відбулася серія вибухів. Різні джерела повідомляють, що було знищено від 8 до 24 одиниць російської авіатехніки – переважно винищувачів та розвідників. 

На аеродромі «Саки», що за 20 км від Євпаторії, базується 43-й окремий морський штурмовий авіаполк Чорноморського флоту і, ймовірно, звідси завдають ударів по півдню України.

Спираючись на різні джерела, Forbes підрахував, що перед вибухами на аеродромі розміщувалась авіатехніка вартістю $650 млн – $850 млн.

Україна офіційно не підтвердила, що ЗСУ причетні до вибухів. У Росії говорять, що їх причина – недбальство та займання складів з авіаційними боєприпасами. Ця версія викликає сумніви, бо на перших відео з місця та на супутникових фото видно, що поблизу летовища майже одночасно пролунало кілька вибухів, відстань між якими близько 750 метрів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні