Категорія
Новини
Дата

Більшість виробників військових технологій перенесли частину бізнесу за кордон чи думають про це – опитування ТСУ

2 хв читання

Серед виробників безпілотників та іншої технологічної продукції, які входять до асоціації «Технологічні сили України», 85% замислювалися про перевезення частини свого бізнесу за кордон або вже це зробили, про це свідчить опитування ТСУ для «Економічної правди». За словами респондентів, від релокації їх могло би втримати відкриття експорту.

Український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі 85% опитаних ТСУ компаній замислювалися про перевезення частини свого бізнесу за кордон або вже це зробили. Відповідаючи на запитання «Що втримає вас від релокації за кордон?», 80% вказали на відкриття експорту, 72% – на збільшення державного замовлення, 69% – на укладання багаторічних контрактів.
Більшість виробників військових технологій перенесли частину бізнесу за кордон чи думають про це – опитування ТСУ /Фото 1

Інфографіка: ТСУ для ЕП

  • Асоціація провела опитування серед 35 компаній, залучених до оборонного замовлення. Згідно з результатами, 38% компаній повідомили, що понад половину їхніх потужностей наразі простоюють. Лише третина респондентів заявила, що цехи повністю завантажені.
  • Зазначається, що саме незавантажене виробництво та брак коштів на розвиток штовхають виробників до переїзду за кордон. Окрім цього, за кордоном компаніям не загрожуватимуть ракетні обстріли, вимкнення електрики та мобілізація працівників. Також переїзд дозволить їм використати відкритий експорт зброї в цих країнах для підкорення світового ринку.

Контекст

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Українські компанії випускають дрони, артилерійські установки, бронетехніку та майже опанували виробництво натівських артилерійських снарядів калібру 155 мм. У 2024-му український ОПК може виробляти впʼятеро більше. Детальніше про це читайте тут.

Наразі «Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. У «Державного оператора тилу» показник за контрактами з українським виробником дещо вищий, оскільки легка, харчова промисловість мають розвинене виробництво в Україні. Йдеться зараз про 180 українських постачальників, з яких 110 – це речовий напрям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд