Категорія
Новини
Дата

Бізнес другий місяць поспіль негативно оцінив результати своєї діяльності – НБУ

1 хв читання

У червні бізнес знову негативно оцінив результати своєї діяльності, повідомляє НБУ. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у червні знизився до 43,6 з 48,0 у травні.

У червні 2023 року ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів), і становив до 50,8.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • На подальше погіршення очікувань підприємств усіх секторів вплинули, зокрема, зростання витрат бізнесу через дефіцит електроенергії та підвищення тарифів, слабкий інвестиційний попит, а також значний дефіцит кваліфікованих працівників.
  • Підприємства промисловості послабили оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу під впливом погіршення безпекової ситуації, значних перебоїв з енергопостачанням та зростання виробничих витрат: секторальний індекс у червні становив 45,5 (у травні – 48,8, у червні 2023-го – 51,0).
  • Підприємства торгівлі зберегли негативні очікування на тлі ускладнення ситуації з енергопостачанням, підвищення тарифу на електроенергію та погіршення курсових очікувань: секторальний індекс – 46,4 (у травні – 47,7, у червні 2023-го – 52,5).
  • Підприємства будівництва також значно послабили свої оцінки через слабкий інвестиційний попит, тривалі відключення електроенергії та брак кваліфікованих працівників: секторальний індекс – 43,0 (у попередньому місяці – 49,8, у червні минулого року – 58,6).
  • Підприємства сфери послуг вдруге поспіль найстриманіше оцінили результати своєї економічної діяльності та погіршили очікування щодо економічних перспектив: секторальний індекс знизився до 39,7 з 47,2 у травні (у червні 2023-го – 48,9).
  • Підприємства промисловості, торгівлі та сфери послуг спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін / тарифів на власну продукцію / послуги, натомість будівельники були налаштовані на їх незначне сповільнення.
  • Згідно з опитуванням, ситуація на ринку праці погіршилася. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – у сфері послуг.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 22 червня 2023 року. В опитуванні взяло участь 491 підприємство. Серед опитаних підприємств 45,2% – компанії промисловості, 28,9% – сфери послуг, 21% – торгівлі, 4,9% – будівництва; 32,4% респондентів – великі підприємства, 30,5% – середні, 37,1% – малі.

32,2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,8% – лише експортні, 16,9% – лише імпортні, 41,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

У травні після двох місяців позитивних настроїв поспіль бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. ІОДА знизився до 48,0.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд