поле, трактор /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Бізнес продав майже 1300 га після відкриття ринку. Хто має найбільше землі

Від початку року щонайменше 342 земельні ділянки були продані Фото Getty Images

За майже три місяці з відкриття ринку землі для бізнесу компанії продали щонайменше 1283 га, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Державного земельного кадастру (ДЗК). Наразі кадастр відстежує 271 українську компанію, яка володіє ділянками понад 100 га. 

Ключові факти

  • Станом на 18 березня щонайменше 1283 га продали українські компанії після відкриття ринку землі для юридичних осіб. Попри очікування, бізнес почав продавати землю, а не купувати.
  • Від початку року щонайменше 342 земельні ділянки були продані. За цей період 12 компаній продали свої ділянки та вибули із системи земельного моніторингу, адже наразі їхні земельні володіння менше 100 га. 
  • Найбільшою кількістю землі в Україні володіє агрофірма «Світанок»: понад 5047 га станом на середину березня цього року. На другому місці – Дружківське рудоуправління – 3342 га. На третьому – «Землетрейд» із 3002 га. 
  • Найбільшу кількість землі за цей час продала компанія АТК – 284 га. 
Бізнес продав майже 1300 га після відкриття ринку. Хто має найбільше землі /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Водночас іноземці ані як приватні особи, ані як бенефіціари компаній досі не можуть купувати українську землю. Зокрема, чотири компанії із топ-10 агросфери, за даними індексу Опендатабота, мають закордонних бенефіціарів, а тому не можуть придбати землю. Йдеться про «Дружба-Нова», «Енселко Агро», Старинську птахофабрику та ПК «Дніпровський».

Контекст

Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року. До 31 грудня 2023-го купувати землю могли лише фізособи – громадяни України в розмірі не більше 100 га на одну людину. 

Згідно із дослідженням земельного ринку від KSE Агроцентр, в Україні у 2023 році обіг земель зріс на 58% – до 172 900 га порівняно з 2022-м, але обсяг ринку все ще майже на 40% менший, ніж до великої війни. Вартість сільгоспземлі за підсумками минулого року збільшилася на 8,3%.

З початку 2024 року право купувати землю отримали й юридичні особи, а дозволений розмір зріс до 10 000 га. За два роки земельної реформи в Україні продано близько 275 157 га сільгоспземлі, що становить 1% від усіх сільгоспземель, свідчать дані Мінагрополітики.

І хоча з 1 січня 2024 року ринок землі став відкритим для юридичних осіб, але не зазнав значних змін. Компанії, які володіли значною кількістю земельних ділянок, переважно продають землю, а не купують

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні