Категорія
Новини
Дата

Бізнес просить відмовитися від обов’язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній під час війни

Спілка українських підприємців (СУП) закликає відмовитися від обов’язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній (КІК) на період дії воєнного стану. Відповідні рекомендації СУП надіслала до профільного комітету Верховної Ради. Бізнес вважає, що запровадження такої звітності зараз погіршить бізнес-клімат України. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • СУП вважає, що звіти можуть бути використані недоброчесними правоохоронцями для тиску на бізнес. «В умовах, коли все частіше фіксується неправомірний та невмотивований тиск з боку правоохоронних і контролювальних органів, українські підприємці втратили довіру і мають усі підстави вважати, що відкриття інформації призведе до додаткового тиску», – йдеться у заяві.
  • Запровадження такої звітності щодо іноземних компаній в умовах воєнного стану повністю відкривають міжнародні бізнес-групи українських підприємців, що може призвести до завдання шкоди їхній діяльності з боку спецслужб РФ, вважають підприємці.
  • Бізнес заявляє, що правила КІК в Україні інтегрально значно гірші, ніж у багатьох альтернативних юрисдикціях, і є суттєвою завадою для набуття українського податкового резидентства іноземними підприємцями.
  • Підприємці несуть значні додаткові витрати на підготовку звітності, що в умовах війни зовсім недоцільно, і бажано направити ці кошти на військову допомогу Україні, зазначається в заяві СУП.
  • Відповідні рекомендації комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, який займається підготовкою проєкту закону від 19.10.2022 року № 8137 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній», СУП виклала у листі від 17 жовтня 2023 року.
  • «Раніше СУП вже домоглася відкладення термінів запровадження обов’язкової звітності щодо КІК, тож розраховуємо, що Уряд та Верховна Рада України й цього разу почують голос українського бізнесу і приймуть рішення в інтересах підприємців. Наразі позицію Спілки вже підтримало Мінекономіки, яке також вбачає потребу у перенесенні на більш пізній термін звітування по контрольованих компаніях», – йдеться у заяві.

Контекст

Контрольована іноземна компанія (КІК) – це юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи – резидента України.

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Відповідно до ст. 392 Податкового кодексу України фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язані повідомляти контролюючий орган про:

– кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній компанії;

– початок здійснення контролю над іноземною компанією;

– заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах та їхнє відчуження;

– ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Бізнес просить відмовитися від обов’язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній під час війни /Фото 1

Законодавством встановлено певні особливості застосування положень про оподаткування КІК протягом перехідного періоду та визначено право для платників податків подати звіт про КІК за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік.

Законом визначена можливість відтермінування подання звіту про КІК за 2022 звітний рік ще на рік без застосування штрафних санкцій та/або пені, за умови включення скоригованого прибутку КІК до відповідних декларацій за 2023-й та подання: фізособі – до 1 травня 2024 року; юрособі – до 1 березня 2024-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні