Категорія
Новини
Дата

Блокування кордону. Перевізники п’ятьох східноєвропейських країн вимагатимуть від Брюсселя перегляду транспортної угоди з Україною

Члени Міжнародного союзу автомобільного транспорту (IRU) з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви в понеділок, 20 листопада, надішлють спільного листа президентові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн із закликом переглянути угоду, яка передбачає лібералізацію дорожнього руху з Україною, пише Bloomberg із посиланням на члена IRU, секретаря угорської асоціації Тівадара Арвая.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На думку перевізників, поточна угода, термін дії якої спливає у червні 2024 року, «серйозно спотворює ринок і завдає незворотних збитків угорським та європейським автоперевізникам». 
  • За словами Арвая, окремі члени союзу також надішлють листи своїм урядам. Далекобійники хочуть, аби цю угоду скасували або принаймні не продовжували.
  • «Ми просимо та закликаємо всіх осіб, які приймають рішення, без будь-яких затримок розглянути питання про припинення чи істотні зміни чинної угоди між ЄС та Україною і таким чином забезпечити можливість повернення до реалізації двосторонніх угод окремих країн ЄС з Україною», – йдеться у повідомленні.
  • Європейська комісія заявила у четвер, що будь-яке повторне запровадження дозволів чи квот на автомобільні перевезення з України юридично неможливе, оскільки це порушить чинну угоду між ЄС та Києвом.

Контекст

ЄС дозволив українським перевізникам переміщувати товари без отримання дозволів для легшого та швидшого потоку вантажів після початку російського вторгнення. 

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин». 

Організатори протесту пропускають лише безпекові та гуманітарні вантажі, решту – по одному вантажному автомобілю на годину. Якщо Україна не виконає їхні умови, польські перевізники планують продовжувати страйки до 3 січня.

Переговори 13 листопада з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, теж не мали успіху.

15 листопада протестувальники вкотре відмовилися приймати пропозицію після тристоронніх переговорів.

У Брюсселі не виключають, що Єврокомісія може застосувати проти Польщі «каральну процедуру», якщо польська влада не розвʼяже питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси із польськими мітингувальниками, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні