Галаб Донєв /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Болгарія заборонила імпорт української агропродукції

Галаб Донєв Фото Getty Images

Болгарія запроваджує тимчасову заборону на імпорт продуктів харчування з України, але транзит продукції збережеться. Про це 19 квітня повідомив в.о. премʼєр-міністра Галаб Донєв, пише bnr.bg. Заборона діятиме з 24 квітня до 30 червня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Донєв заявив, що значні обсяги українського продовольства залишаються в країні та порушують виробничо-торговельні ланцюжки. 
  • «Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після запроваджених аналогічних заборон із боку інших країн, це серйозно загрожуватиме болгарському бізнесу», – пояснив він. 
  • Донєв зазначив, що розраховує на те, що «Брюссель почує та зрозуміє позиції» країн-членів Болгарії, Польщі, Угорщини й Словаччини.
  • «Болгарія залишається солідарною з Україною, але банкрутства болгарських сільгоспвиробників нічим не сприятимуть її справі», – сказав в.о. прем’єр-міністра.
  • Заборона на ввезення продуктів харчування з України до Болгарії діятиме з 24 квітня до 30 червня, повідомив в.о. міністра сільського господарства Явор Гечев. «Наша країна залишається солідарною з Україною та забезпечить транзит продовольства через нашу територію», – додав урядовець.
  • Він також наголосив, що Болгарія очікує прийняття загальноєвропейського рішення щодо «коридорів солідарності» й виключив можливе потрапляння Болгарії під санкції через сьогоднішнє рішення уряду.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

16 квітня Угорщина слідом за Польщею запровадила тимчасову заборону на ввезення зерна з України. За словами міністра сільського господарства країни Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур. Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Єврокомісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

17 квітня Словаччина запровадила заборону на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів із України, проте зберегла їхній транзит своєю територією. 

18 квітня Соціал-демократична партія Румунії заявила, що звернеться до уряду з проханням тимчасово заборонити імпорт української сільгосппродукції, пише Digi24. Партія вважає, що Румунія має продовжувати підтримувати Україну, полегшуючи транзит до інших країн. 

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

18 квітня Україна та Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції. Транзит запрацює вночі з 20-го на 21 квітня.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10 %, і найменший транзит здійснюється через Угорщину – це близько 5-6% та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні