Категорія
Новини
Дата

Бразилія обійшла США і стала найбільшим експортером кукурудзи та сої

Бразилія стала найбільшим у світі експортером кукурудзи та сої, розмір та якість урожаю у США впали на тлі посухи, пише Bloomberg. Різниця в експорті бавовни з двох країн також різко скорочується на тлі успішного сезону в Бразилії, додаючи волокно до списку сільськогосподарських культур, в яких США втрачають домінування.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Втрата позицій в експорті бавовни стане ще одним ударом по американському сільському господарству. Бразилія стала найбільшим експортером кукурудзи у сезоні 2023 року та лідером з експорту сої 10 років тому. Росія та Євросоюз обігнали США з експорту пшениці.
  • «Якщо врожай у США продовжить погіршуватися, то Бразилія може легко обігнати США, – сказав Пітер Еглі, директор з управління ризиками в Plexus Cotton Ltd. – Вони вже здебільшого збігаються за статистикою. Я бачу, що Бразилія стане експортером №1 цього сезону».
  • США та Бразилія є найбільшими у світі експортерами бавовни, на їхню частку припадає більше половини світових поставок. Очікується, що США експортують 12,5 млн тюків у сезоні 2023–2024 років, але цю оцінку, ймовірно, буде знижено, коли міністерство сільського господарства США оновить свій прогноз у вівторок, 12 вересня. Прогнозується, що Бразилія відправить 11,25 млн тюків.
  • Аналітики очікують, що міністерство сільського господарства США знизить свій прогноз експорту, оскільки посуха вдарила по врожаю та знизила якість волокна. Якість бавовни у США «не була така хороша» в останні роки через посуху, тоді як якість бавовни в Бразилії «дуже хороша» через дощ, сказав Джек Сковіл, віцепрезидент Price Futures Group.

Контекст

Умови вирощування бавовни у США погіршуються, станом на пʼятницю 40% виробництва потерпають від посухи. Сюди входить майже весь Техас, де цього року було друге найбільш спекотне літо за всю історію спостережень.

Очікується, що США продовжать нарощувати виробництво та експорт бавовни найближчими роками. Оскільки ціни на кукурудзу падають, фермери можуть ухвалити рішення про переведення частини своїх площ під урожай з кукурудзи на бавовну. За поточних цін прибуток у Бразилії набагато вищий, ніж у фермерів США.

Водночас в Україні цьогоріч буде зібрано менше зернових та олійних культур здебільшого через скорочення площ посівів унаслідок війни та тимчасової окупації території. Про це йшлося на брифінгу в Українській зерновій асоціації у червні. У 2023 році в Україні буде зібрано 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т менше, ніж врожай 2022 року, та на 36% менше, ніж врожай 2021 року (106 млн т). Експорт у 2023 році може становити близько 45 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні