Категорія
Новини
Дата

Пшениця і кукурудза дорожчають на тлі невизначеності щодо продовження «зернової угоди»

Ф'ючерси на пшеницю і кукурудзу зростають другу сесію на тлі невизначеності у звʼязку з наближенням закінчення терміну «зернової угоди», пише Bloomberg. Востаннє угода була пролонгована до 18 липня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами керуючого директора CRM AgriCommodities Джеймса Болсворта, обмежені світові запаси пшениці посилюють ралі.
Пшениця і кукурудза дорожчають на тлі невизначеності щодо продовження «зернової угоди» /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Президент Росії Володимир Путін заявив, що країна все ще роздумує щодо продовження угоди, стверджуючи, що її інтереси не були прийняті до уваги. 
  • Організація Обʼєднаних Націй у четвер, 13 липня, ще не отримала відповідь на спрямовану до Росії пропозицію врятувати угоду.
  • Вихід РФ із «зернової угоди» підштовхне більшу частину врожаю України 2023 року до альтернативних торговельних маршрутів через річкові порти та кордон з Європейським Союзом. Значні обсяги уже перевезено туди минулого сезону, хоча логістика залишається дорогою, оскільки зерно возять на великі відстані.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення РФ в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Днями генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН. 

Як обхідний шлях через відсутність доступу до SWIFT офіційні особи ООН вмовили американський банк JPMorgan Chase & Co розпочати обробку деяких платежів за експорт російського зерна.

ООН також працює з Африканським експортно-імпортним банком над створенням платформи для допомоги в обробці транзакцій з російського експорту зерна та добрив до Африки, повідомив минулого місяця високопоставлений торговий представник ООН.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні