Категорія
Новини
Дата

Candy призупинив роботу російського заводу. Виробництво побутової техніки в РФ стає нерентабельним

У російському Кірові призупинив виробництво завод італійського бренду Candy, а турецька Arcelik, яка випускає техніку в Липецьку, змушена знижувати ціни, пише «Коммерсантъ». Через курс рубля та дешеві поставки з Китаю виробництво побутової техніки в РФ стає нерентабельним.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Завод побутової електроніки Candy 17 квітня призупинив виробництво через затоварення, відсутність попиту та підвищення курсу валют. За словами місцевого чиновника, «тільки через курс валют компанія втратила 15% прибутку». Він додав, що вплинуло й те, що до Росії почала масово надходити дешева техніка китайських і вітчизняних брендів.
  • Експерти очікують, що Candy після розпродажу складських запасів до літа відновить роботу.
  • Інший співрозмовник видання заявив, що заводи турецької Arcelik у Липецьку (холодильники та пральні машини Indesit, Beko) зіштовхнулися з тими самими проблемами, проте компанія вирішила у відповідь знизити вартість кінцевої продукції на 16% для завантаження потужностей.
  • Учасники ринку кажуть, що без фінансових пільг із боку держави виробництво техніки у Росії стає нерентабельним. За словами керуючого директора напряму великої побутової техніки ДК «F+ tech» | Марвел» Дмитра Левіна, без держпідтримки на виробництво побутової техніки в Росії чинитиме серйозний тиск імпорт: її собівартість у Китаї чи Туреччині нижча, ніж у Росії.
  • Із посиланням на дані Holodilnik.ru видання пише, що продаж холодильників у РФ у лютому в штуках впав на 42%, до 196 000, у грошах – вдвічі, до 7,1 млрд руб. 

Контекст

Після початку війни рубль впав приблизно до 140 руб./$, згідно з даними Bloomberg, після введення санкцій, а потім відновився після підвищення процентних ставок до 20% та запровадження контролю за рухом капіталу.

У березні цього року російський рубль впав до найслабшого рівня за 10 місяців, втративши близько 20% вартості з початку грудня, оскільки західні санкції, скорочення доходів від енергоносіїв і високі воєнні витрати чинять тиск на валюту, пише Financial Times. Валюта торгувалася на рівні 75 руб./$.

З початку квітня долар додав у ціні на понад 4 руб., євро – більше 6 руб. Їхні курси неодноразово оновлювали рекорди.

У Росії зростають відпускні ціни на велику побутову техніку в середньому на 8-10% на тлі ослаблення рубля, пише «Коммерсантъ» із посиланням на дистрибʼюторів і ритейлерів. Це стосується як товарів, що ввозяться через паралельний імпорт, так і офіційних поставок, наприклад, з Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні