CEO Nokia Пекка Лундмарк /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

CEO Nokia здійснив перший у світі телефонний дзвінок за допомогою технології, що створює 3D-звук

1 хв читання

CEO Nokia Пекка Лундмарк Фото Getty Images

Гендиректор компанії Nokia Пекка Лундмарк здійснив перший у світі телефонний дзвінок за допомогою технології «імерсивне аудіо», яка покращує якість дзвінка завдяки тривимірному звуку, роблячи його більш реалістичним. Про це пише Reuters із посиланням на компанію. 3D-звук у Nokia називають майбутнім голосових дзвінків і конференц-звʼязку. 

Деталі

  • Нинішні дзвінки зі смартфонів є монофонічними, тому вони звучать пласко і менш деталізовано, а нова технологія створює 3D-звук, де абонент буде чути все так, ніби він знаходиться поруч зі співрозмовником.
  • Nokia здійснила дзвінок за допомогою звичайного смартфона через загальнодоступну мережу 5G.
  • Крім дзвінків з ефектом присутності, ця технологія може бути використана в конференц-звʼязку, де голоси учасників можуть бути розділені залежно від їхнього просторового розташування.
  • Технологія імерсивного аудіо стає стандартизованою, тому оператори звʼязку, виробники чипів та телефонів можуть почати впроваджувати цю технологію у своїх продуктах, зазначило керівництво компанії.
  • Технологія імерсивного аудіо – частина майбутнього стандарту 5G Advanced, і Nokia прагне отримати можливість для її ліцензування.

Цитата

«Це найбільший стрибок у сфері голосових дзвінків з моменту впровадження монофонічної телефонії, яка сьогодні використовується в смартфонах і ПК», – сказала Дженні Лукандер, президентка Nokia Technologies.

Контекст

Імерсивне звучання – це звучання, що виходить не тільки з одного джерела або стаціонарних положень зліва і праворуч від слухача, а з безлічі точок навколо.

Це новий багатовимірний підхід до звуку, який занурює слухачів в розширене звукове поле. Тоді як «обʼємний звук» існує в горизонтальній площині навколо слухача, імерсивний звук призначений для створення повного занурення, коли він сприймається як вихідний від усього навколо слухача.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні